Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

J.M.

12. 06. 2024. 16:51 >> 19:08
Čitaj mi:

EVROPSKI STRIPOVI U KIC-u

Projektom ,,Moć žena u stripu’’ počinje istorija strip umjetnica u Crnoj Gori

Izložba radova nastalih u na umjetničkoj rezidenciji u okviru projekta Moć žena u stripu - WOMCOM, otvorena je sinoć u KIC-u ,,Budo Tomović''. Posjetioci će moći bliže da se upoznaju sa stripovima mladih umjetnica do 21. juna.

Kroz saradnju i angažovanje među strip autorkama i ilustratorkama, istražuju se i rješavaju rodna pitanja u stripu, ali se i osnažuju strip umjetnice kroz rezidencije, izložbe i konferencije.

Kako navode, projekat se bavi i promocijom ravnopravnog tretmana strip umjetnica u smislu plaćanja, vidljivosti i reprezentacije, imidžom žena u stripu, kao i društvenim promjenama koje se odražavaju ili bi se mogle odraziti u stripu, u vezi sa slikom i ulogama žena u stripu.

Na otvaranju su se prisutnim obratile umjetnice, Sara i Silva Dervanović, čiji radovi se nalaze kao dio postavke.,,Svaki od stripova ima svoju priču koja ima svoje značenje'' kazala je Sara Dervanović.

Izloženi radovi su rezultat rada dvanaest umjetnika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Grčke.

Jedna od mentorki Dragana Radanović kazala je da su izloženi radovi početak istorije stripa u Podgorici, posebno u Crnoj Gori i vjerovatno prvi stripove ove vrste.Istakla je da je prikazano samo dio priče mladih i talentovanih umjetnika koji će se naći u knjizi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније