Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

infobiro.tv/ M.L.B.

11. 06. 2024. 16:13 >> 16:13
Čitaj mi:

OD 21. JUNA DO 31. AVGUSTA

Purgatorije donose 35 visokokvalitetnih programa

Festivala mediteranskog teatra Purgatorije trajaće od 21. juna do 31. avgusta, a planirana je realizacija oko 35 visokokvalitetnih programa, pretežno pozorišne umjetnosti.

Na otvaranju spektakl, povodom svjetskog dana muzike, gostuje mjuzikl Zona Zamfirova, Pozorišta na Terazijama u režiji Kokana Mladenovića, a na zatvaranju gostuje JDP Beograd sa predstavom Putujuće pozorište Šopalović u režiji Jagoša Markovića, rečeno je na pres konferenciji na koj je predstavljen program festivala.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović istakao je da su Purgatorije okosnica kulturne i turističke ponude Tivta koje grad pozicioniraju visoko na mapi pozorišnih i umjetničkih centara regiona.

“Pozorište, muzički, književni sadržaji postali su prepoznatljiv dio naše turističke ponude, i integralni su dio Tivta kao destinacije” kaže Komnenović.

On je naznačio da Centar za kulturu i ove godine predstavlja novo pozorišno djelo u svojoj produkciji Miranodlina u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Komnenović je podsjetio da Opština Tivat nastavlja da ulaže u objekte kulture i najavio okončanje radova na Ljetnjoj pozornici u Donjoj Lastvi.

“U finalnoj smo fazi završetka ovih radova. Očekuje se postavljanje stolica u gledalištu i nabavka tehničke opreme. U pitanju je investicija vrijedna 300.000 eura, kojom ćemo, u konačnom stvoriti još jedan prostor za kulturne sadržaje, i što je posebno važno dio kulturnih sadržaja izmjestiti iz centra grada u Donju Lastvu, u jedan vrlo lijep, autentičan ambijent. Pri samom su kraju radovi na paternom uređenju Atrijuma Ljetnjikovca Buća-Luković. Dobićemo malu scenu, montažno-demontažnog tipa u skladu sa svim preporukama struke, kapaciteta do 180 mjesta” rekao je Komnenović.

Predstavljajući ovogodišnji program Purgatorija, director CZK Goran Božović kazao je da će se u takmičarskoj selekciji renomiranog pozorišnog reditelja i profesora na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, Borisa Liješevića, naći 10 popularnih pozorišnih ostvarenja iz Srbije, Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

“Riječ je o predstavama: Što na podu spavaš (SNP Novi Sad, Gavella Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS), Mirandolina (CZK Tivat), Oliver Tvist (Pozorište Boško Buha Beograd), Magbet (NP Beograd), Urnebesna tragedija (NP Beograd i NPRS Banja Luka), Obraćanje naciji (Atelje 212 Beograd), Laž (BDP Beograd), Moj muž (Dramski teatar Skoplje), Kuća (Zvezdara teatar Beograd), i Edip (JDP Beograd). Ovogodišnji žiri Purgatorija čine Ljiljana Blagojević, glumica iz Srbije, Željka Turčinović, dramaturškinja iz Hrvatske, i Zoran Rakočević, reditelj iz Crne Gore”, kaže Božović.

On je istakao da je ove godine pored nagrade za najbolju predstavu, za najbolje muško i žensko glumačko ostvarenje, za glumačku bravuru i najbolju vizuelno tehničku inovaciju, uvedena i nagrada za najbolju režiju “Jagoš Marković”, u čast pozorišnog genija koji je ostavio dubok trag na ovom festivalu.

“U sklopu Purgatorija održaće se revijalno i 6. izdanje festivala plesnog teatra. Ove godine četiri prestave u selekciji Jelene Kajgo, iz Srbije, Crne Gore, i Njemačke. U sklopu Purgatorija ove godine imamo četiri premijere, jednu samostalnu produkciju i tri koprodukcije. Mirandolina u režiji Tatjane Mandić Rigonat je novi samostalni projekat CZK Tivat, čija premijera je zakazana za 01. jul” kaže Božović.

Predstava “Utopija danas”, autorski projekat Marka Grubića i Milene Bogavac je nova saradnja između CZK Tivat, Bitef teatra iz Beograda, Trinidada iz Novog Sada, SKC Novi Sad, i KC Grad Beograd, čija premijera se održava 18. jula.

Božović dodaje da je premijerna koprodukciona saradnja sa Beogradskim dramskim pozorištem krunisana predstavom Čovjek slon, u režiji Kokana Mladenovića, čija premijera na Purgatorijama je zakazana za 07. avgust.

“Četvrta premijera održaće se 22. Avgusta, predstava Ućutkivanje Sokrata, u režiji Nebojše Bradića, rađena u saradnji sa Bitef teatrom iz Beograda. U pratećem dijelu programa igraće se i Jagoševa trilogija, u produkciji CZK Tivat, Filomena Marturano, Hasanaginica, i Ćelava pjevačica, a organizujemo i tri dječije predstave tokom festivala” rekao je Božović.

On naglašava da će ovo ljeto obilježiti i dva kvalitetna koncerta.

I ove godine CZK organizuje pakete karata za takmičarske predstave sa popustom od 30%, pa će tako paket za 10 predstava iznositi 105 eura. Paket karata za četiri plesne predstave iznosi 30 eura.

Generalni pokrovitelj festivala je Opština Tivat, generalni sponzor Turistička organizacija Tivat, zlatni sponzor JPMD, a sponzor Porto Montenegro.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније