Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J.

09. 06. 2024. 12:41 >> 12:41

u 20 sati

"WOMCOM" izložba u utorak u KIC-u

Izložba radova nastalih na umjetničkoj rezidenciji u okviru projekta Moć žena u stripu - WOMCOM biće otvorena u utorak, 11. juna, u izložbenom holu KIC-a „Budo Tomović“, u 20 sati, saopštili su iz KIC-a Budo Tomović.

Kako objašnjavaju, Women Power in Comics - WOMCOM je dvogodišnji projekat koji podstiče saradnju i angažovanje među strip autorkama i ilustratorkama sa ciljem istraživanja i rješavanja rodnih pitanja u stripu, kao i osnaživanje strip umjetnica kroz rezidencije, izložbe i konferencije. Projekat se bavi i promocijom njihovog ravnopravnog tretmana u smislu plaćanja, vidljivosti i reprezentacije, imidžom žena u stripu, kao i društvenim promjenama koje se odražavaju ili bi se mogle odraziti u stripu, u vezi sa slikom i ulogama žena u stripu.

"WomCom obuhvata dvije konferencije sa ciljem stvaranja ambijenta za diskusiju, predstavljanje primjera dobre prakse i istraživanja u oblasti ženskih uloga i imidža u stripu. Jedan od važnih rezultata je i WomCom digitalna platforma namijenjena umjetnicama i umjetnicima koja će ne samo prenositi rezultate projekta, već će postati i referentni repozitorijum strip umjetnica i njihovih radova u Evropi, donosiće vijesti sa strip scene i služiti kao platforma za razmjenu znanja i unošenje pozitivnih društvenih promjena u svijet stripa i učešće žena u njemu", naveli su iz KIC-a.

Dio projekta su i četiri umjetničke rezidencije, zamišljene kao prostori za saradnju i zajedničko stvaranje evropskih strip umjetnika i umjetnica (većinom žena).

Radovi koji su izloženi nastali su na dvije umjetničke rezidencije održane tokom 2023. godine u Novom Sadu i u Mađarskoj. Na rezidencijama su autori i autorke stvarali umjetničke radove pod vođstvom i mentorstvom renomiranih evropskih strip umjetnica i kustoskinja.

Projekat okuplja partnere PostScriptum Ltd iz Grčke, Bakelit Multi Art Center iz Mađarske, Kino Šiška iz Slovenije, Autonomni kulturni centar Attack iz Hrvatske, Udruženje strip autora Crne Gore i Studentski kulturni centar Novi Sad iz Srbije. Vrijednost projekta WomCom je pola miliona eura, a nosilac je SKC Novi Sad - jedina ustanova Zapadnog Balkana kojoj je odobren projekat na konkursu EU programa Kreativna Evropa 2022. godine u ulozi nosioca projekta u kategoriji projekata saradnje srednje veličine.

Više detalja na womcom.io

Postavka se može pogledati do 21. juna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније