Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

09. 06. 2024. 10:52 >> 10:52
Čitaj mi:

OTVORENA IZLOŽBA

„Radost susreta” Đorđa Rašovića u Beranama

Galatea Gallery Podgorica i Opština Berane i JU Polimski muzej Berane priredili su izložbu slika akademskog slikara Đorđa Rašovića pod nazivom „Radost susreta”.

Postavku u Galeriji „Nikola i Uglješa Popović” u Beranama otvorio je Mladen Premović, potpredsjednik Opštine Berane.

Đorđevo likovno polazište na slikama je nostalgija za najranijim djetinjstvom kada je od svoje majke slušao bajke i basne.

"Tako je stasavajući kao slikar motivsko opredjeljenje nalazio u basnama. Kroz ovu drevnu književnu formu Đorđe nas uvodi u osmišljenu priču stavljajući je u kontekst aktuelnih društvenih i civilizacijskih tema koje oslikavaju duh i atmosferu ovog vremena. Žudnja za maštom, oživljavanje drevnih priča i strah od onoga što sa sobom nosi moderno doba su komponente koje su uticale da Đorđe bježi i stvara neki drugačiji imaginarni svijet", piše u saopštenju organizatora.

Sopstvenom estetikom uspostavio je vezu između ideje i predmeta.

"Sama figuracija je predmet njegovog interesovanja gdje su dominatni motivi sa likovima vuka i lisice koji su predstavljeni sa karakteristikama ljudskih bića. Kroz svoje maštovite ideje, kao i različita kompoziciona i koloristička rešenja on posmatračima pruža vizuelni užitak i zadržava im fokus ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. Glavne likove smješta u pozorišni, tj scenski ambijent. Iako likovi tako smješteni kao nosioci slike ipak kroz Đorđevu kreativnost nisu monotoni jer je svaka slika priča za sebe", navodi se u saopštenju.

Đorđe Rašović završio je Fakultet likovnih umjetnosti - odsjek slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a potom i specijalističke studije. Član je ULUCG. Izlagao je na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i vani, ali je već imao i osam samostalnih izložbi u zemlji.

Takođe dobitnik je više značajnih nagrada Izložba „Radost susreta” u Galeriji „Nikola i Uglješa Popović” može se pogledati narednih petnaest dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније