Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

31. 05. 2024. 15:12 >> 15:13
Čitaj mi:

PREMIJERA U ŠAVNIKU

Duodrama "U Edenu, na Istoku" pokazala da male forme otvaraju velike priče

Premijerno izvođenje duodrame "U Edenu, na Istoku", Borislava Pekića, u šavničkom Centru za kulturu, sport i medije, pokazalo je da ovaj scenski projekat, pored univerzalne – višeznačne estetike, nudi i producentske pouke o tome da male forme sa tekstom poznatog pisca otvaraju veliku priču i zaključak da ne postoje male i velike sredine, već one koje znaju ili ne znaju da valorizuju postojeće umjetničke i infrastukturne potencijale, poručili su u šavničkom centru za kulturu.

Kako navode u saopštenju, iz Šavnika je poslata jasna poruka, da je ovo univerzalno i svevremeno dramsko djelo, scenski odlično iščitano, u dramatizaciji i rediteljskoj postavci Mila Vučinića, kome je ovo praktični dio master rada na odsjeku za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umjetnosti, pod mentorstvom prof. Radmile Vojvodić.

Reditelj Milo Vučinić sumirajući prve utiske kazao je da je proces bio izuzetno zahtjevan, jer je imao brojna istraživanja, ali i jasno definisane okvire, kojima su se rukovodili tokom rada.

"Proces je bio epski težak, jer nije bilo ni malo lako ući u hermetiku Pekićevog teksta. Genijalnost njegovog rukopisa koji obiluje, prije svega, alegorijama, ponudila nam je nadu i ljepotu, koju ćemo zajedno sa publikom osjetiti u punom zenitu kroz postprodukciju. Ono što smo napravili je referentno u smislu da može da se kandiduje za neka možda dalja tumačenja, jer je, ipak, riječ o praizvedbi ovog teksta na crnogorskom prostoru. Kada je riječ uopšte o čitanju ovog teksta, moram istaći da je ono počivalo na neradikalizaciji i neinvazivnosti. To je bio zapravo pristup koji sa jedne strane negdje odlazi od pisca, ali i te kako ostaje u njegovoj ideji", pojasnio je Vučinić.

On cijeni da je duodrama kao žanr u biti glumački projekat, ali je u svom konceptu krenuo od toga da se, pored te činjenice, mora voditi čvrstom, i iskusnom rukom, u čemu mu je pomogla njegova mentorka Radmila Vojvodić, poznata rediteljka.

Pomogli su mu i iskusni glumci Dejan Ivanić i Stefan Vuković, čiji je habitus estetski poentirao rediteljske rezove o Pekićevim junacima, njihovim karakterima i situacijama.

Glumac Stefan Vuković istakao je da im je najteže bilo što su morali proći tu klasičnu ludnicu vremena u kojoj je Pekić pisao ovaj komad i premjestiti je u ludnicu koja i danas hara na ovim i svim prostorima u svijetu.

Za profesoricu Radmilu Vojvodić, inscenacija ove Pekićeve drame je svježe pozorišno iskustvo jednog mladog čovjeka koji je se zaista hrabro uhvatio u koštac, jer je rad na ovom tekstu nužno podrazumijevao veliko istraživanje, učenje, što je na kraju rezultiralo novim, svježim i aktuelnim čitanjem ovog djela.

"Cijenim da smo dobili jednu jako dobru predstavu, ili što bi Jan Kot rekao: „Dobri komadi su dobri u svim vremenima“. Mi imamo evo na jednom master radu, još uvijek školskom, dokaz da je ovo čitanje zaista uzbudljivo, aktuelno i da komunicira sa publikom, sa temom i sa vremenom. Tu priču gonjenog i progonitelja živimo od kada je svijeta i vijeka i zaista je proradila u jednom aktuelnom društvenom kontekstu", kazala je Vojvodić.

Za nju je posebno uzbudljiva činjenica da se ova premijera izvodila u Šavniku, u blizini Pekićeve kuće.

"Publika ovdje nema često priliku da prisustvuje pozorišnim zbivanjima. To uzbuđenje među publikom i nas koji smo svjedočili cijelom radu, govori o tome koliko je nužno da kulturnu (pozorišnu) produkciju ojačamo u svim sredinama, jer nema malih i velikih gradova... Ima kulturnih i nekulturnih sredina! A, velike sredine takođe, mogu biti, nažalost, nekulturne. Očigledno je da kreativne industrije i habovi rade svoj posao i da se nešto ozbiljno zbiva na našu radost", ocijenila je Vojvodić.

Zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje sa šavničkim Centrom za kulturu, nijesu krili ni dr Marija Sarap, direktorka Direkotorata za kreativne industrije u Ministarstvu kulture i medija i dr Edin Jašarević, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

"Centrar za kulturu Šavnik i Opštini Šavnik, buđenjem Kreativnog haba „Kuća Pekića“ u ovoj godini opravdali su naše povjerenje, samim tim što smo kroz međuinstitucionalnu saradnju zajedno sve to odradili kao pravi prijatelji, isključivo zbog kreativnost u kulturi, zbog pisaca i zbog svega onog što je inertekstualnost i univerzalnost umjetnosti kao posebnog univerzuma koji spaja ljude. U ovom slučaju dobro smo razumjeli Pekića koji je svojim tekstom „U Edenu, na Istoku“ pokazao da i u današnjem vremenu razumijemo njegove poruke i tu korespodenciju da se opet prepoznamo. Ovaj projekat je relizovan u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti i Crnogorskim narodnim pozorištem koji će, nadam se, prepoznati taj dio saradnje u posprodukciji, kao koproducent ovog projekta. Vjerujem da umjetnost uvijek govori u ime svih nas. Ona je ta koja probija sve barijere i sve usude za koje ljudi misle da ih je nemoguće savladati", poručila je Sarap.

Jašarević je ocijenio da Šavnik ima ne samo prirodni resurs, već kreativni centar koji je u praizvedbom Pekićeve drame „U Edenu, na Istoku“ i drugim sadržajima, valorizovao ono zbog čega je i osnovan.

"Cilj nam je bio da kroz saradnju i podršku Ministarstva kulture i medija i CNP sa Centrom za kulturu Šavnik, kroz oblast kreativnih industrija, afirmišemo ono što je „performing arts“ izvođačkih umjetnosti. Uoči i nakon premijere razgovarali smo o plasmanu ove predstave i drugim inicijativama koje mogu ovdje da generišu interpretaciju ovog kraja. Ovaj kraj je inspirativan jer ima kulturne resorse prema kojima se treba odgovorno odnijeti. Iako je u početku ovaj Kreativni hab osmišljen da afirmiše literarno stvaralaštvo, mi smatramo da ga treba pretvoriti u umjetnički rezidencijalni centar, koji bi koncentrisao inrerpretaciju pisaca koji mogu da ispričaju neke važne priče ovog kraja, bilo kroz književnu, dramsku formu ili temat, a koji može da kasnije bude interpretiran dalje.To nam je zadatak. Pokušaćemo da kroz buduću saradnju FDU-i i Centra za kulturu dođemo do rezultata, bilo to u formi knjige, kolekcije nekih priča, ili produkcije manje forme. Večeras smo upravo vidjeli tu vrstu produkcije koja otvara veliku priču, sa velikim piscem. Cijenimo da ne treba stremiti mega projektima, već tzv. malim formama koje imaju visoku estetiku. To nam je potvrdila i ova predstava", poručio je Jašarević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније