Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

20. 05. 2024. 12:57 >> 13:00
Čitaj mi:

U GALERIJI "RISTO STIJOVIĆ"

Izložba "Vlati trave" Nade Kažić od 23. maja

Izložba "Vlati trave" likovne umjetnice Nade Kažić biće otvorena 23. maja u 19 sati u atrijumu Galerije Risto Stijović. Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Galerijskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, istoričarka umjetnosti, Petrica Duletić.

Istoričarka umjetnosti Natalija Cerović je, između ostalog, zapisala da je ova izložba nastavak autorkinog istraživanja forme i strukture, kao i definisanja prostora putem različitih umetničkih postupaka.

"Baveći se rješavanjem likovnih problema naznačenih u prethodnim izložbama (Vrt, Mijene, VRT/LOG, Gazipoljke), umjetnica ostaje u opsegu tema, ideja, simbola, tehnika i iskustava za koje je duboko vezana. Ona nastavlja da se kreće između figuracije i apstrakcije, geometrijske i lirske forme, racionalnosti i intuicije, reifikacije i konceptualizacije djela. Upotreba tehničkih sredstava u ovom ciklusu počiva na različitim refleksijama, umetničkim intencijama i metodama, ali je zasnovana na prepoznatljivoj polaznoj tački i osnovnoj ideji. U ovom slučaju, riječ je o ideji spoja suprotnosti – prirodno i artificijelno, organsko i neorgansko, ciklično i linearno, oštro i meko. Suprotnosti se pretapaju jedne u drugu i gube svoje granice pod specifičnim umetničkim pogledom Nade Kažić", navodi Cerović.

Simbolika trave, srpa i kose prožima ovu izložbu. Kao i u prethodnim ciklusima Vrt i Mijene, Nada Kažić koristi već gotove proizvode (kosa, srp itd.) kao uzore i kao polazište za skulptorsko izražavanje i za njihovo preoblikovanje, tako da se elementi preuzeti iz industrijskih i zanatskih delatnosti transformišu u ritmovane likovne cjeline uvijek u dualizmu organskog (trava) i neorganskog (oruđe).

Nada Kažić je rođena 1963. godine u Nikšiću. Diplomirala je na VPŠ, Likovni odsjek, u Nikšiću. Imala je više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Članica je ULUCG. Dobitnica je više vrijednih nagrada.

Likovna publika moći će da pogleda izložbu do kraja juna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније