Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

17. 05. 2024. 14:40 >> 14:40
Čitaj mi:

U SEPTEMBRU U HERCEG NOVOM

Herengel i Morozova specijalni gosti 18. HSF-a

Još dvije svjetske zvijezde strip stvaralaštva potvrdile su svoj dolazak u septembru na Hercegnovski strip festival.U pitanju su jedan od najpoznatijih francuskih strip autora Erik Herengel i sjajna mlada zvijezda strip stvaralaštva Ana Morozova iz Estonije.

XVIII Hercegnovskog strip festivala (HSF) će se održati od 6. do 11. septembra na više lokacija u Herceg Novom i Boki Kotorskoj.

Kako navode organizatori festivala, Herengel se na strip sceni prvi put pojavljuje kratkim stripovima objavljenim u prestižnom magazinu Tintin, nakon kojih kreira mini serijal “Mesožderi” sa poznatim piscem i urednikom Žanom Vakeom.

Odmah zatim dobija priliku da za sjajnog scenaristu Makioa (Makyo) crta drugi ciklus popularnog serijala “Šetnja na kraju svijeta” sa kojim postiže veliki uspjeh. Tokom narednih godina radi na novom naučno fantastičnom naslovu “Sjećanja Edvarda Džona Trelonija”, a 1999. godine kreira jedno od svojih najpoznatijih ostvarenja, humoristični serijal epske fantastike “Kran Varvarin”. Nakon čak devet vrlo uspješnih albuma, Krana i njegov spin off “Kranov univerzum” predaje u ruke talentovanog Piera Loivea, a Herengel se posvećuje novim serijalima i drugim žanrovima. Briljira na vesternu “Srebrna zvijezda nad Providensom”, crta diptih “Žuta noć” u okviru fantastičnog serijala “Legende Troje”, preuzima scenarističke dužnosti na serijalu “Remington” i crta serijal “Odisej 1781”.
Osim serijala Kran koji je objavljivala Stripoteka, najveću popularnost na našim prostorima ima njegovo posljednje ostvarenje, izuzetni strip “Posada Kong” (Kong Crew) čiji je integral kao prvijenac te izdavačke kuće prošle godine objavio hrvatski Oz Comics.

"Za Anu Morozovu se može reći da je definicija internacionalne zvijezde s obzirom da je državljanka Estonije, koja je rođena u Rusiji, magistrirala strip i grafičku novelu na prestižnom Univerzitetu Dandi u Škotskoj, radi za najvećeg britanskog izdavača 2000AD, a živi u Atini u Grčkoj. Jedna je od najznačajnijih autorki mlađe generacije na britanskom tržištu", navode u HSF-u.

Dobitnik je nagrade “Tripvajer” za najtalentovanijeg crtača stripa u Velikoj Britaniji 2022. godine. Prvi rad objavljen u magazinu “Future Shock” bio je jako zapažen kako od kritike, tako i od publike. Sjajan debi vrlo brzo joj omogućuje da stekne status redovne umjetnice u dvije najprestižnije revije ove izdavačke kuće, “2000AD Prog” i “Megazine”. Pored ovog izdavača, radi još i za Riznicu britanskog stripa, te izdavača Glarien u SAD.

Stripove objavljuje u okviru serijala “Strašne priče”, “Priče iz Crnog muzeja”, “Sudija Anderson”, “Viva Forever”, “Škola magije”, “Fudbalerka Roki”, kao i nezavisni naslov “Star-Nav” sa piscem Alanom Hebdenomm te naslov “SMASH!”. Odnedavno je postala prva žena umjetnica koja je crtala naslovnice za legendarnu britansku reviju “Commando” koja objavljuje ratne priče iz svih epoha.

"Erik Herengel i Ana Morozova se tako pridružuju već najavljenim Džil Tompson, Taninu Liberatoreu i Džoku na možda najprestižnijoj listi specijalnih gostiju jednog strip festivala u Evropi ove godine. Tome svjedoči i činjenica da je upravo umjetnica koja je među specijalnim gostima HSF-a, Džil Tomson nominovana za stripovsku Kuću Slavnih, na sinoć objavljenom spisku u okviru Eisner Awards na San Diego Comic-con. Pored ovih petoro vrhunskih umjetnika u Herceg Novi će u septembru stići još sedam specijalnih gostiju koji će, kao i fenomenalan muzički program, biti najavljeni u narednim sedmicama. Sve su to potvrde da HSF opravdava epitet kulturološkog čuda, kako su ga nazvali svjetski najpoznatiji umjetnici koji iz godine u godinu dolaze na festival i koji sa čuđenjem, kao i organizatori, konstatuju da ova manifestacija još uvijek čeka da dobije i zvanično adekvatan status u državnim okvirima", navode u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније