Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

15. 05. 2024. 09:18 >> 09:18
Čitaj mi:

U MSUCG

U petak promocija monografije Mija Mijuškovića

Promocija monografije Mija Mijuškovića biće održana u petak, 17. maja u 19 časova u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti.

Na promociji će govoriti dr Anastazija Miranović, predsjednica ICOM-a Međunarodnog savjeta muzeja u Crnoj Gori, dr Nikola Marković i Nikolina Zuber, kustosi izložbe.

“Poznato je da se umjetnici najbolje međusobno razumiju. A Mijo je jedan od onih čije djelo ne možete cjelovito shvatiti ukoliko ne poznajete Mija. Djelo i njegov tvorac su jedno. Mijo živi svoju umjetnost. Njegovo djelo nije 'kod kuće' u atmosferi salonskog karaktera. Omeđeno bijelim galerijskim zidovima, skučeno i zarobljeno nije u svojoj optimalnoj energetskoj potenciji. Potrebna mu je svjetlost sunca, dašak vjetra, dodir prirode, jer je u njoj i od nje nastalo, kako bi ostvarivalo prvotnu i istinsku komunikaciju sa svijetom koji ga anticipira/percipira, okružuje", zapisala je Miranović u tekstu koji se nalazi u monografiji.

Pored Miranović, u monografiji tekst potpisuje i Boris von Brauchitsch, koji ističe da je ponekad dovoljna jedna samo minimalna intervencija, kako Mijušković upečatljivo pokazuje, da i oni sasvim apstraktni objekti postanu tijela, kroz tih samo nekoliko akcenata.

"Tako oni često postaju i entiteti koji su nam momentalno dopadljivi, koje je prijatno imati u svojoj blizini, poput dobrih duhova. Oni u suštini gotovo nikada nijesu antropomorfni, jer se ne radi o pokušajima da se u njima probudi nešto ljudsko, već da budu poštovani zbog njihovih posebnosti i idiosinkrazija. Ako su grupisani u bašti, galeriji ili muzeju, oni odmah počinju nekako da komuniciraju jedni sa drugima. Razmjenjuju informacije o posjetiocima i prolaznicima, a kada ih pogledamo, kao da nam uzvrate pogled. Svakako je pogrešno vjerovati da smo mi samo posmatrači jer, u stvari, oni su ti koji nas iskreno i duboko oduvjek posmatraju", istakao je von Brauchitsch.

Podsjećaju da je promocija monografije dio pratećeg programa izložbe radova Mija Mijuškovića, koja je otvorena do 25.05. u Galeriji MSUCG, a koja je realizovana u saradnji sa galerijom "ForA" iz Berlina.

Promocija monografije realizuje se u sklopu obilježavanja svjetske manifestacije "Noć muzeja".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније