Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B. [ N1 ]

14. 05. 2024. 19:16 >> 19:16
Čitaj mi:

U 92. godini

Preminula kanadska književnica Alis Manro

Kanadska književnica kratkih priča i dobitnica Nobelove nagrade Alis Manro, umrla je u 92. godini u domu za stare u Ontariju. Bolovala je od demencije više od decenije.

Nazivana je "kanadskim Čehovom“, a njene potcijenjene priče o naizgled običnim ljudima u nedramatičnom malom gradu u Kanadi prikupile su niz međunarodnih nagrada, uključujući i Nobelovu nagradu za književnost 2013, piše Gardijan.

Margaret Atvud ju je jednom nazvala „jednom od glavnih pisac engleske fikcije našeg vremena“.

Salman Ruždi ju je hvalio kao „majstora forme“, dok je Džonatan Franzen jednom napisao: „Manro je jedna od nekolicine pisaca, nekih živih, najviše mrtvih, koje imam na umu kada kažem da je fikcija moja religija.”

Rođena 1931. godine u porodici farmera koji su uzgajali živinu u Ontariju i koji se bore da prežive tokom Velike depresije, Manro je otišla na univerzitet zahvaljujući stipendiji i studirala dvije godine prije nego što se preselila u Vankuver sa svojim prvim mužem Džejmsom Manrom u 1951. godine.

Opisujući sebe kao „domaćicu četiri minus” Manro je počela da piše kad god bi njene ćerke spavale, držeći se kratkih priča, jer je bilo previše teško da se koncentriše na duže forme.

Uprkos pokušajima, roman nikada nije napisala. Uslijedile su i važne nagrade – Man Booker, Gilerova nagrada dva puta i Nobelova nagrada za književnost 2013. godine.

Posljednja zbirka priča, "Dragi život" iz 2012. godine, uključivala je četiri autobiografska djela koja je spisateljica nazvala "prvim i posljednjim – i najbližim – stvarima koje imam da kažem o svom životu".

Govoreći za Gardijan 2013. godine, Manro je objasnila da je ona „pisala lične priče cijelog života“.

"Nadam se da su dobro štivo. Nadam se da će pokrenuti ljude. Kada mi se sviđa priča, to je zato što me nešto u njoj radi… kao udarac u grudi", govorila je Manro.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније