Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B.

23. 04. 2024. 16:43 >> 16:43
Čitaj mi:

Svjetskog dana knjige

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

"Poštovani pisci, izdavači, književni kritičari, stvaraoci u oblasti književnosti, poštovani čitaoci i ljubitelji knjige, ovo je dan kada se prisjećamo svih naslova i sadržaja koji su nas oblikovali, mijenjali naša razmišljanja i promišljanja, naše živote i mijenjali svijet nabolje. Crna Gora se ponosi svim književnim djelima naših pisaca, koji su ostavili važan otisak u crnogorskom kulturnom identitetu i nadahnuće su budućim gereneracijama“, rekla je Vujović.

Dodala je da je obaveza Ministarstva kulture i medija da sačuva i podrži književno stvaralaštvo, jer to predstavlja ulaganje u svijetlu budućnost.

"Povodom Svetskog dana knjige svim urednicima redakcija kulture poslali smo knjige čiji je izdavač Ministarstvo kulture i medija i Narodni muzej. Na zvaničnom nalogu Ministarstva kulture i medija u toku je kviz u okviru kojeg će nagrađeni učesnici dobiti set pomenutih knjiga", kazala je Vujović.

Pomenula je izjavu Tome Akvinskog da se boji čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu, naglašavajući da nas ona podsjeća na važnost otvorenosti uma i raznolikosti u našem čitalačkom iskustvu kako bismo vidjeli dalje, šire, kako bismo istraživali različite teme i neprestano učili.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donešena je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine, a 23. april je simboličan datum u svjetskoj književnosti. To je datum smrt nekoliko istaknutih autora, Vilijama Šekspira, Migel de Servantesa i Inka Garsilaso de la Vegu.

Svjetski dan knjige i autorskih prava je proslava koja promoviše uživanje u knjigama i čitanju. Svake godine, 23. aprila, širom svijeta se održavaju proslave, kako bi se prepoznao značaj knjiga, veza između prošlosti i budućnosti, most između generacija i među kulturama. Ovom prilikom UNESCO i međunarodne organizacije, koje predstavljaju tri glavna sektora knjižarske industrije izdavače, knjižare i biblioteke, biraju Svjetsku prijestonicu knjige, na godinu, kako bi svojim inicijativama podsticali obilježavanje ovog datuma.

Zagovarajući knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju širom svijeta – od mreže kreativnih gradova i književnosti do promovisanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa naučnim znanjima i obrazovnim resursima. Uz aktivno učešće svih zainteresovanih strana: autora, izdavača, nastavnika, bibliotekara, javnih i privatnih institucija, humanitarnih nevladinih organizacija i masovnih medija, i svih onih koji se osjećaju motivisanim da rade zajedno na ovoj svjetskoj proslavi knjiga i autora, Svjetske knjige i autorskih prava. Ovaj Dan je postao platforma za okupljanje miliona ljudi širom svijeta.

UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, podsticati na čitanje i promovisati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније