Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J.

15. 04. 2024. 20:45 >> 20:48

datum rođenja najvećeg svjetskog umjetnika

Svjetski dan umjetnosti posvećen Leonardu da Vinčiju

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) ustanovila je 15. april za Dan koji se obilježava širom svijeta u čast umjetnosti.

Ovaj datum je odabran jer se 1452. godine na taj dan rodio Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umjetnika svih vremena. Da Vinči je izabran kao simbol svjetskog mira, slobode izražavanja, tolerancije, bratstva i multikulturalizma, kao i značaja umjetnosti za druge oblasti.

Njegove slike „Poslednja večera“ i „Mona Liza“ su među najpopularnijim i najuticajnijim djelima renesanse.

Da Vinčijevi spisi odražavaju duh nauke i pronalazaštva. Leonardo je bio prvi umjetnik koji je afirmisao tehniku slikanja sfumato, koja je posebno vidljiva na njegovim remek-djelima.

 Leonardo je imao niz posebnosti u svom karakteru – poznata je činjenica da je bio sposoban da jednom rukom piše, a drugom crta, i to u isto vrijeme.

Da Vinčijev „Kodeks Lester“ – bilježnicu od 72 strane u koju je zapisivao razmišljanja na različite teme, od fosila, preko mjesečevih mijena, do kretanja vode – kupio je 1994. godine Bil Gejts za 30 miliona dolara.

Leonardo da Vinči je bio samouk, školovao se kod kuće. Da Vinči je kupovao životinje u kavezima samo da bi ih puštao na slobodu.

Umro je ubijeđen da je njegov život bio promašaj.

„Uvrijedio sam Boga i čovječanstvo. Moj rad nije dostigao kvalitet kakav bi trebalo da ima“, bile su njegove posljednje riječi, prema tvrdnjama nekih biografa.

Ogromni Da Vinčijev portret osvanuo na polju

Kad je Da Vinči naslikao autoportret, učinio je to na formatu tek nešto većem od A4 papira. Tačno 500 godina nakon njegove smrti ista slika se u mnogo većim dimenzijama pojavila na italijanskom polju, nedaleko od Verone.

Umjetnik Dario Gambarin na polju je roditeljskog imanja tokom Uskrsa napravio ogromnu kopiju Leonardovog lica.

Na snimcima napravljenim dronom lako je prepoznati lice italijanskog umjetnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније