Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

10. 04. 2024. 13:19 >> 13:19
Čitaj mi:

DRUGI DAN RUTA FESTIVALA

"Nora" - konteksti se mijenjanju, ali sigma prema ženama ne

Drugog dana Ruta festivala Mestno gledališče ljubljanosko izvedelo je predstavu "Nora", koju je po tekstu Henrika Ibsena režirala Nela Vitošević.

Dramaturgiju je uradila Petra Pogorevc, scenografiju Urša Vidic, a kostime Tina Bonča. U predstavi igraju: Ajda Smrekar, Matej Puc, Jernej Gašperin, Nina Rakovec i Jurij Drevenšek.

Na početku okruglog stola, obratila se dramaturškinja predstave Petra Pogoverc.

"Jedna od jakih motivacija za postavljanje ovog komada na sceni je bila činjenica da su djeca u gimnaziji imala Noru za lektiru i mi smo razmišljali o tome da ćemo pred sobom imati mladu publiku i Nela i ja smo isčitavale ovaj komad tri ili četiri mjeseca prije nego što smo počeli s probama, imajući u vidu da treba s jedne strane biti vjeran priči i svijetu za koji se zalaže, a s druge strane, treba je ispričati na način da bude uzbudljiva i komunikativna", rekla je Pogoverc.

Rediteljka Nela Vitošević žanrovskim uobličavanjem osavremenila je Noru.

"Možemo da krenemo od toga da vrijeme prolazi, a stvari se ne mijenjaju, istorijski konteksti pokušavaju da budu drugačiji, ali problemi ostaju isti. Pomenula bih taj koncept sjećanja kojeg sam ubacila iz dva razloga, prvi je ovaj da se stvari ne mijenjaju, a drugo je da kada sam čitala ovaj komad, htjela sam da ga vidimo pod nekim žanrom i odlučila sam se na domestiki triler. To su trileri koje su obično pisale žene i gdje su u samom centru priče žene i gdje se desi neki problem unutar kuće. Htjela sam da
prepričavanjem kroz sjećanja na neki način podvučem tu triler atmosferu, čime bi komad dobio jednu savremenu nit i olakša tekst glumcima. Mislim da je bitno da se nešto kaže o toj individualnoj slobodi, da Nora to treba da zatvori, jer se iz savremene perspektive žena još više stigmatizuje u odnosu na vrijeme pisanja komada u 19. vijeku kada je vladao jak patrijarhat", zaključila je rediteljka Nela Vitošević.

Ajda Smrekar igra glavnu junakinju komada i ističe da je u procesu rada pokušavala održavati otvoreno srce i lik Nore ne osuđavati na bilo koji način, jer je uvijek prva asocijacija kada radiš Noru – a to je ova žena što je napustila djecu i muža.

"Kada žena to napravi, to bude veliki problem, ali mislim da se niko ne pita zašto je do toga došlo i kakve su bile okolnosti koje su nju dovele do toga i mislim da Nora danas važi ne samo za prava žena nego i za ljudska prava za koja treba da se svaki put borimo", kazala je Smrekar.

Jernej Gašperin je istakao da njegov lik ima neku funkciju negativca kod Ibsena, ali za njegov ukus on nije negativac. Napravi on tu domestik triler dramu, jer ima problem, ali misli da ne treba da igra klasičnog zločestog Diznijevog negativca, nego lika koji zaista ima jedan realan problem, dok je Matej puc rekao damu je ovo treći put da radi Ibsena i nije mu uopšte bio težak proces za glumca jer Ibsen prodire duboko u psihologiju likova, ne samo glavnih i precizan je.

Trećeg dana Ruta festivala, u 20 sati u Velikoj sali KIC-a biće izvedena predstava "Dekameron" u režiji Dejana Projkovskog.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније