Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B. [ TVCG ]

02. 03. 2024. 09:12 >> 13:23
1
Čitaj mi:

ILIĆ

"Dani nezavisne scene" važan iskorak i vjetar u leđa umjetnicima

Branko Ilić glumac i režiser dvije predstave koje će se igrati u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" u okviru "Dana nezavisne scene" istakao je da je ovaj projekat pozorišta na Cetinju veoma važan iskorak, bitan za širenje vidika, otvorenu konkurenciju i zbog novog vjetra u leđa svim stvaraocima.

Kako je Ilić kazao gostujući u Jutarnjem programu TVCG, njegove predstave "Lista za ljubav" u "Noć tribada" biće igrane večeras i u ponedjeljak 4. marta u okviru "Dana nezavisne scene".

To je, kako je istakao, projekat koji je novina u Kraljevskom pozorištu, a priču je pokrenula Stela Mišković, nova umjetnička direktorica.

"Po mom mišljenju je jedan vrlo važan iskorak, jedna nevjerovatno važna stvar. Ne zbog nas, zbog nezavisne scene, nego prosto zbog proširivanja vidika, zbog otvorene konkurencije, a naravno i zbog novog vjetra u leđa. Ljudi koji rade nazavisne produkcije ulažu ogromne napore, nemaju izvore financiranja, sredstva, ništa sigurno. Vrlo je teško, i uglavnom su to predstave rađene u koprodukciji sa nekim od kulturnih centara. Oni nam izađu u susret sa prostorom, od nekoga nađemo jedan dio novca, od drugih drugi dio novca", naglašava Ilić.

Ministarstvo kulture je, ističe, ovaj put podržalo ovaj projekat Kraljevskog pozorišta što je vrlo važna stvar.

"Skoro 18 predstava će biti u Zetskom domu, iz regiona i iz Crne Gore. Što se tiče predstava večeras je 'Lista za ljubav', komedija, igra Goran Slavić, Lara Dragović i ja. To je priča o dvije budale, koje dobiju priliku da sastave listu, uz pomoću koje će dobiti savršenu ženu. rađena je po tekstu Norma Fostera i u mojoj režiji. Ne treba da tražite da od svog partnera ili partnerke ili žene pravite savršenu, nego da nastavite da je volite takvu kakva jeste nesavršena. Život je potraga", poručuje Ilić.

Druga predstava "Noć tribada" na programu je u ponedjeljak.

"Strindberg je svoju ženu optužio da ga je ostavila zbog žene. Što naravno nije tačno, jer ga je ostavila zbog njegovog pokušaja kontrole žene. Njega su četiri žene ostavile. I to je jedna duhovita drama. Duhovita drama koju žene percipiraju kao komediju, a muški kao tragediju. U predstavi igraju Jelena Simić, Ivona Čović, Lazar Đurđević i ponovo ja", navodi Ilić u kratkom opisu predstave.

Pozvao je gledaoce na predstave nezavisne scene, jer kako je dodao, ima jako zanimljivih predstava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније