Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

22. 02. 2024. 15:05 >> 15:04
Čitaj mi:

SLIJEDI REKONSTRUKCIJA

Vujović: Tvrđava Španjola postaće međunarodni umjetnički centar

Vlada je danas prihvatila Ugovor o subvenciji između Regije Pulja, Odjeljenje za ekonomski razvoj i MKM za projekat SA - CREATIVITY, koji podrazumijeva realizaciju velikog projekta rekonstrukcije tvrđave Španjola, koja će postati još jedan dom za umjetnike, za koji će Crna Gora od Evropske unije dobiti 1.5 miliona eura.

Ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, koja će potpisati Ugovor, kazala je da je jedan od prioriteta Ministarstva stvaranje uslova za održivi razvoj kulture i investiranje u kulturnu infrastrukturu i zaštitu kulturnih dobara, u cilju kreiranja ambijenta za prepoznatljivost i konkurentnost crnogorskog stvaralačkog sektora na međunarodnom nivou i promocije kulturnog turizma, posebno ističući da je novac za finansiranje ovog projekta iz sredstava Evropske unije.

“Ministarstvo kulture i medija će u okviru projekta SA CREATIVITY sprovesti rekonstrukciju i revitalizaciju tvrđave Španjola što podrazumijeva rekonstrukciju objekta u postojećim okvirima i uspostavljanje međunarodnog kreativnog centra. Cilj ove aktivnosti je, prije svega, zaštita kulturnog dobra od daljeg propadanja kroz stavljanje u novu, održivu i savremenu funkciju”, kazala je Vujović.

Nakon rekonstrukcije, u objektu će postojati kapaciteti za rezidencijalne boravke umjetnika i kreativnih preduzetnika i razvoja stvaralaštva i kreativnih industrija, posebno u oblasti multimedijalne umjetnosti, kao i primijenjenog vajarstva, grafike i slikarstva.

Objekat će, nakon rekonstrukcije, imati uspostavljene i opremljene izložbene, prezentacione i smještajne cjeline, kancelarijski prostor i zajedničku baštu - ljetnju pozornicu.

"Smatramo ovo velikim podstrekom za obnavljanje naše baštine, kojem ćemo odgovorno pristupiti. Dobijena sredstva nisu u cjelosti dovoljna za rekonstrukciju, pa se dio sredstava očekuje i iz budžeta države. Takođe, kako to radimo i za hab u Kotoru, pronalazimo održiv model upravljanja ovakvim institucijama kulture, koji bi obezbijedio otvorenu platformu za boravak umjetnika, razvoj kreativnosti i inovacija", istakla je Vujović.

Implementacija projekta SA CREATIVITY biće nastavak strateških aktivnosti Ministarstva kulture i medija koje su orijentisane na stvaranje uslova za razvoj stvaralaštva i kreativnih industrija kroz održivo korišćenje i valoraziciju kulturnih dobara, što je prepoznato i u nedavno usvojenom Nacionalnom program razvoja kulture 2023-2027.

Nosilac projekta SA CREATIVITY je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a projektni partneri Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Ministarstvo turizma Republike Albanije, Regija Pulja i Regija Molize iz Italije.

Ukupna vrijednost odobrenog projekta iznosi skoro 4,8 miliona eura od čega je sufinansiranje Evropske unije 85 odsto za Crnu Goru i Albaniju, odnosno 80 odsto za Italiju, dok ostatak sredstava obezbjeđuju svi projektni partneri u skladu sa svojim budžetom.

Budžet opredijeljen za Ministarstvo kulture i medija je skoro 1,5 miliona eura, a sopstvena kontribucija je oko 218 hiljada eura.

Period realizacije projekta je do 31. decembra 2027. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније