Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

20. 02. 2024. 14:35 >> 15:48
3
Čitaj mi:

PROMOCIJA U KOLAŠINU

Film "Kazivač" svjedočanstvo o tradicionalnim igrama kolašinskog kraja

Svečanom premijerom dokumentarnog filma "Kazivač" o nematerijalnom kulturnom dobru "Tradicionalne igre kolašinskog kraja" finalizovan je projekat koji je podržan kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Kako je kazao rukovodilac projekta Davor Sedlarević film je dio pprojekta "Tradicionalne igre kolašinskog kraja u skladu sa savremenim praksama / digitalizacija i afirmacija", a parteneri u projektu bili su Opština Kolašin, JU Centar za kulturu Kolašin, NVU CIRTIP i Turistička organizacija Kolašin. Nosioci statusa kulturnog dobra su članovi KUD-a "Mijat Mašković".

Kako je napomenuo, uz prisustvo predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, potpredsjednika u Vladi Crne Gore i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića, generalne direktorice Direktorata za kulturnu baštinu Dobrile Vlahović, predsjednika opštine Kolašin Petka Bakića, predsjednika SO Kolašin Vasilija Bulatovića i mnogobrojnih zvanica sa lokalnog i državnog nivoa prezentovan je prvi projekat ovakvog tipa u Crnoj Gori.

"Četrnaest tradicionalnih plesova (narodnih igara) zaštićeno je kao kulturno dobro 2016. godine i to je jedinstven primjer, čak i na globalnom nivou da je odjednom pod zaštitu stavljeno čak 14 elemenata nasljeđa. Film je samo dio projekta koji sadrži i tutorijale za svih 14 plesova sa varijantama i verzijama i detaljnim obradama obrazaca koraka, formacija, pokreta stopala, koljena, ruku i stila igranja. Potom, snimljene su studijski sve pjesme koje prate igre, tako da više ne može biti nedoumica u nekom budućem procesu prenošenja", istakao je Sedlarević.

Napominje da je pandemija koronavirusa koja je onemogućila rad ansambla gotovo dvije godine dovela prenošenje kulturnog dobra u zaista tešku poziciju, te je digitalizacijom spriječena svaka sljedeća moguća slična situacija.

Dobrila Vlahović istakla je važnost razumijevanja Vlade i Ministarstva da kroz projekte i konkurse finansijski podržava i afirmiše nosioce kulturnih dobara. Takođe, naglasila je pozitivan primjer čuvanja autentičnosti i omogućivanja pristupa širem auditorijumu, kao i podsticaj interesovanja za naše bogato nematerijalno nasljeđe.

U filmu čiju režiju potpisuje Matija Brajović, uređuje Davor Sedlarević, a realizuje kreativni tim DAA Montenegro na čelu sa Nikolom Radonjićem, po prvi put se čuju i zvučni zapisi iz Milman-Peri kolekcije sa Harvarda, a koji su snimani u Kolašinu 1935. godine.

U njima tada mladi morački guslar Rade Danilović opisuje dio igara i pjesama koje su 81 godinu nakon toga proglašene za kulturno dobro u Crnoj Gori. Od 2010. godine intervjuisano je preko 100 kazivača/ica mahom starije dobi i obiđeno preko 25 lokacija, gradova i sela: dio kroz aktivnosti KUD-a "Mijat Mašković", a dio tokom Međunarodne studijske istraživačke stanice "Etno-kamp dr Zlata Marjanović – Kolašin".

"Igre kolašinskog kraja šalju priču da su mogućnosti brojno 'malih' zajednica veoma velike ukoliko prepoznaju zajednički interes i potencijal, naročito kada je riječ o kulturnom nasljeđu. Posebna važnost projekta je podizanje svijesti za dodatnim obrazovanjem na polju etnokoreologije i etnomuzikologije koje nam je prijeko potrebno", rekao je Sedlarević.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније