Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B.

19. 12. 2023. 10:12 >> 10:13
Čitaj mi:

MSUCG

Retrospektivna izložba Branislava Sekulića u Dvorcu Petrovića

Retrospektivna izložba Branislava Bana Sekulića biće svečano otvorena u četvrtak u 19 časova, u Dvorcu Petrovića.

Na otvaranju izložbe će govoriti dr Vladislav Šćepanović, direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Maja Dedić, kustoskinja izložbe i Branislav Bane Sekulić, umjetnik.

Izložba obuhvata preko 50 recentnih radova, koji predstavljaju zaokruženu misaonu cjelinu njegovog višedecenijskog stvaralačkog opusa.

Radovi su realizovani u mediju - slika, u tehnikama - ulje na platnu i lesonitu, gvaš i kolaž na papiru i u kombinovanoj tehnici.

Branislav Bane Sekulić rođen je 1952. godine u Prokuplju. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, 1978. godine, odsjek Slikarstvo, u klasi profesora Milana Kečića. Na istom fakultetu je magistrirao 1980. godine, u klasi profesora Aleksandra Lukovića.

Od 1981. do 1984. godine radi kao urednik likovnog programa u Domu omladine „Budo Tomović“ u Titogradu.

Pored vođenja galerije, osnovao je Školu likovnog vaspitanja u Domu omladine. Uporedo sa likovnim stvaranjem, bavio se i pedagoškim radom. Izabran je 1983. godine za asistenta na Kulturološkom fakultetu na Cetinju.

Od 1989. godine radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje i okončava profesorski angažman u zvanju redovnog profesora.

U dva mandata bio je dekan na istom fakultetu, u periodu 1996–2000. godine. Sa grupom svojih kolega 1980. godine osniva neformalnu likovnu grupu „Generacija 9“.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1978. Godine. U periodu od 1995. do 2001. godine bio je potpredsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je komesar crnogorske selekcije (Vojo Stanić) na međunarodnoj izložbi Bijenale u Veneciji 1997. godine. Živi i stvara u Podgorici.

Njegovi radovi nalaze u brojnim muzejima i privatnim kolekcijama. Učestvovao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније