Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

09. 12. 2023. 16:35 >> 16:35

OMAŽ GORANU BULAJIĆU

Predstava Studentskog teatra izvedena u "Zahumlju" 

Studentski teatar iz Podgorice izveo je predstavu "Restoran Desert flower" u velikoj sali nikšićkog "Zahumlja", u znak poštovanja prema ličnosti Gorana Bulajića, koji je nedavno iznenada preminuo.

Prije izvođenja Dragan Koprivica, autor teksta i režije, sa pijetetom je govorio o Bulajiću, dramaturgu, pozorišnom i TV reditelju, koji je iza sebe ostavio značajan trag u crnogorskoj kulturi.

Prema riječima Koprivice, Goran Bulajić je važio za izuzetno cijenjenu ličnost, kao prijatelj svih ljudi, čovjek dobre namjere, vrstan kolega, voljan da nesebično pomogne svima u amaterskom i profesionalnom teatru, priznat i poštovan od strane svih koji su ga poznavali. 

Koprivica je naglasio da je Bulajić režirao i njegove tekstove na TVCG, i da je i sam od Gorana naučio mnogo toga iz dramaturgije i pozorišne režije, i da je Bulajić ostavio blistav ljudski i stvaralački trag i van naše zemlje.

Nakon dugog aplauza svih prisutnih u znak sjećanja na Gorana Bulajića, dramski ansambl Studentskog teatra odigrao je komad "Restoran Desert flower" na temu alijenacije u porodičnim i društvenim tokovima, u znak nesigurnosti sociuma na svjetskim destinacijama, neuralgičnim tačkama koje nose iznenadne psihičke traume. 

U predstavi, kao jedna od krucijalnih tema, dominira fascinacija o putu na Zapad kao dubioznoj destinaciji izbavljenja, pri čemu u jednom restoranu, kao mjestu radnje, među osobljem dolazi do naznaka povampirenja fašizma i nasilja prema restoranskim gostima. 

Glavnu ulogu odigrala je talentovana Marija Đuranović. Inače, na 52. Festivalu dramskih amatera Crne Gore dobila je posebno priznanje za glumačku kreaciju, a u ostalim ulogama su nastupili Darko Bulić, Sanja Veličković Radonjić, Emir Tičić i Elena Jovanović.

Izvođenje komada u nikšićkom "Zahumlju", od junske premijere na velikoj sceni KIC "Budo Tomović" u Podgorici, bilo je već dvanaesto po redu, a gostovanja Studentskog teatra se nastavljaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније