Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Portal RTCG ]

05. 12. 2023. 07:38 >> 13:12

DRAGAN RAČIĆ

"Sevdah je život, ne postaje slučajno dio nematerijalne baštine"

Crnogorski izvođač narodne izvorne muzike i svedalinki Dragan Račić na 15. jubilarnom festivalu "Sevdalinko u srcu te nosim" dobio je status ambasadora sevdalinke za Crnu Goru u Bosni i Hercegovini. U razgovoru za Portal RTCG, Račić je istakao da je ova nagrada kruna karijere.

"Status ambasadora sevdalinke u Bosni i Hercegovini za mene znači najveće priznanje i vrhunac u karijeri. Sevdalinka je po mom sudu najljepša pjesma na svijetu i ne postaje slučajno svjetska nematerijalna kulturna baština", istakao je Račić.

Poručuje da je sevdah i način i filozofija življenja.

"On je i merak i čežnja i patnja i radost sve u isto vrijeme. Ako bih morao da ga definišem u jednoj riječi rekao bih: sevdah je život", naglašava Račić.

O sevdahu se, kako kaže, ne razmišlja."On se osjeća i živi, on je vječan", poručuje Račić.

Dupli album Račić izdaje tokom 2024. godine.

Album će, kako kaže, predstavljati bogatstvo raznovrsnosti i ljepotu različitosti.

Mladima stvoriti motivaciju da čuvaju  duhovno biće naroda

Govoreći o crnogorskoj muzičkoj sceni, Račić je istakao da ona raspolaže sa mnoštvom talenata kojima je potrebno sistemski urediti mnogo bolji ambijent za djelovanje.

"Nadam se da ćemo uz razumijevanje izvršne vlasti napraviti bolji pravni okvir za buduće talente u oblasti muzičke umjetnosti", poručuje Račić.

Moramo im, kako kaže, stvoriti motivaciju da se bave umjetnošću i čuvaju tradiciju, kulturu i duhovno biće naroda kome pripadaju.

"Moramo kao adut i bogatstvo da koristimo bogatstvo raznovrsnosti i ljepotu različitosti", zaključio je Račić u razgovoru za Portal RTCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније