Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

04. 12. 2023. 10:56 >> 11:04

AKADEMSKA KNjIGA

Objavljen roman „Beskućnik" Namika Kabila

Novosadska izdavačka kuća Akademska knjiga objavila je roman „Beskućnik", pisca i filmskog reditelja Namika Kabila.

Kako se navodi u saopštenju te izdavačke kuće, u autobiografskom romanu Beskućnik Namik Kabil postavlja univerzalno i intimno pitanje, gdje nam je kuća, u Trebinju, Minhenu, Sarajevu ili tamo gdje se rado vraćamo.

"To pitanje dobija novi zamah kada sjećanja počinju da blijede i kada želimo da podvučemo neke važne crte u životu. Autorova kuća postaje glavna junakinja nostalgične i nježne, ali istovremeno i bolne i tužne pripovijesti o ljubavi, porodici, besmislenosti rata, dramatičnim selidbama, o gubicima, prijateljstvima, sjećanju… Ona se pretvara u posebnu pozornicu, u neku vrstu sabirnog centra kroz koji se, kao na filmu, smjenjuju scene života koji je nestao zauvijek", piše u saopštenju.

Namik Kabil je filmski reditelj i pisac. Autor je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog, i za igrani film "Kod amidže Idriza". Njegov dokumentarni film "Informativni razgovori" dobitnik je nagrade „Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a poslije i drugih međunarodnih nagrada. Igrani film "Čuvari noći", za koji je napisao scenarij i režirao ga, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Autor je romana "Sam", "Amarcord", "Isijavanje" i "Yesterday", kao i nekoliko drama. Živi u Sarajevu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније