Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Петра Божовић [ TVCG ]

07. 06. 2023. 12:14   >>  12:14

U BUDVANSKOM STAROM GRADU

Baletska predstava "Mediteran" otvara Jadranski festival

Jadranski festival igre počeće 9. juna na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu. Biće otvoren premijernim izvođenjem baletske predstave „Mediteran“, u produkciji Muzičkog centra Crne Gore.

"Mediteran je apstraktni, narativni, savremeni balet koji se koncentriše na kulturne migracije, putujući od istoka prema zapadu recimo, od jednog univerzalnog do lokalnog, od sveta ka mediteranu, uzimamo svoje korjene i vraćamo im se, tako da to je neka zamisao, otprilike“, kazala je koreografkinja Saša Evtimova.

Baletski ansambl Muzičkog centra čine Angela Mihova, Marija Bojović, Ksenija Sinđić, Staša Šćepanović i Kristina Mrkić.

"Meni lično je vrlo interesantna tematika jer se upravo bavi kulturnim migracijama na prostoru Mediterana i koristimo te kockice kao rekvizite koje pokazuju sve te naše i emocije i sve što nosimo sa sobom i mislim da će svako iz publike da prepozna nešto u tome i da osjeti kako je to živjeti na ovim prostorima, šta to sve možemo da ponudimo kao ovaj prostor Mediterana i kroz pokret je sve naravno predivno predstaviti, vidjeti sve one najtananije stvari u bilo kojoj priči. Ovo je jedna vrlo značajna priča za svakog od nas“, navela je balerina Kristina Mrkić. 

Muziku za predstavu „Mediteran“ komponovali su Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

"I prije toga muzika je imala smisao kao takva, ali sad su nadogradili muziku tako da ima više smisla da bude baš muzika koja je napisana za balet i to je meni vrlo drago da su tako nadogradili njihovu fenomenalnu muziku, tako da se muzika poklapa i sa pričom koju mi vodimo kroz to putovanje i sa duhovnim stanjem i sa mistikom tako da se super prilagođava jedno drugome“, navela je Evtimova.

Balerine su prošle godine učestvovale u komadu „Tre sorele“ čiji je uspjeh i otvorio put za rad na novom.

"Kod nas nema previše igrača, a opet, taj mali broj igrača ima veliku volju za stvaranjem, za proširivanjem kulture baletske na našim prostorima jer nismo jednostavno imali prostora za to. Tako da je baletski ansambl jedan vrlo značajan i veliki korak za baletsku umjetnost i mi to shvatamo kao vrlo ozbiljan zadatak jer mi volimo ovo što radimo i želimo da ljudi to vide, da nas podržavaju što smo konačno dobile u jednom veoma bitnom aspektu, jer smo podržane jednim vrlo dobrim timom koji već dvije godine, dvije predstave, stvaraju sa nama i dopuštaju nam da svoju ljubav pokažemo i ostalima“, kazala je Mrkić. 

Nakon premijere u Budvi, baletska predstava „Mediteran“ biće izvedena u subotu, 10.juna u Muzičkom centru Crne Gore u 20 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније