Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore ]

26. 05. 2023. 09:28   >>  10:02

"STOŽER U ZATARJE"

Monografija Svetislava Šestovića predstavljena u Bijelom Polju

Monografija "Stožer i Zatarje" autora Svetislava Šestovića prestavljena je sinoć pred velikim brojem posjetilaca u galeriji Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” u Bijelom Polju.

Autor u pomenutoj monografiji je oslikao Stožer i Zatarje od najstarijih vremena, naseljavanja tih prostora do sadašnjeg doba.

Šestović je knjigu “Stožer i Zatarje” napisao nakon dugog istraživanja, sakupljanja činjenica, konsultovanja pamtiša iz kraja te zapisa pojedinaca.

Knjiga obiluje brojnim podacima da može poslužiti istoričarima, zagolicati kritičare i visoko podići ljestvicu naučnim radnicima. Šestović je ovom knjigom pokazao da knjigu iz istorije može napisati i neko ko nije istoričar, kazao je Veselin Drljević govoreći o knjizi “Stožer i Zatarje”.

"Autor je sakupljajući građu iz instituta i biblioteka opisao Balkanske ratove, unio popis stanovništva, pisao o iseljavanju muslimana, a nije zaboravio ni kulturni život i razvoj školstva”, istakao je Drljević.

Šestović je  u knjizi “Stožer i Zatarje” otrgao od zaborava mnoge događaje za koje je postojala opasnost da postepeno izblijede sa biološkim odlaskom generacija koje su direktno ili indirektno svjedočile o njima, saopštio književnik Miladin Joksimović.

"Svetislav svojom knjigom upravo želi da sačuva i ovjekoveči jedan dio svijetle prošlosti Stožera, čitavog Zatarja i Vraneške doline, ali i da bez imalo ustezanja, prikrivanja ili umanjenja krivice opiše i nedjela, nerazumijevanja čovjeka kao pojedinca pa sve do skupine ljudi, posebno u dijelu nesrećnih ratnih dešavanja u Drugom svjetskom ratu", dodao je Joksimović.

Riječ je o jedinstvenoj monografiji kada je u pitanju bjelopoljska opština, prije Šestovića na slične teme iz drugih krajeva opštine pisala tri do četiri autora koji se nijesu bavili popisom stanovništva, naglasio je arhivist Tadija Bošković.

“Autor ove obimne monografije svojom jasnom leksikom i preciznom terminologijom kazuje o mnoštvu tema. Knjiga nosi nenametljive poruke utemeljene u tradiciji koje su aktuelne i u sadašnjosti, kao univerzalne istine osvjetljavaju budućnost. Učinio je to Šestović u mjeri i na način na koji bi mu mogli pozavidjeti istaknuti proučavaoci narodnog života pojedinih krajeva”, kazao je Bošković.

Bogata prošlost vraneško-zatarskog kraja istorijski slabo osvijetljena motivisala je autora da se, kako je kazao, uhvati u koštac sa teškim i nezahvalnim poslom, o kojem će svaki čitalac suditi prema onom što je sabrano među koricama knjige.

"Prošlost nije bajna i jednoznačna i toga sam se dotakao u ovoj knjizi, koliko su mi dopustili dostupni relevantni izvori i dokumenta. Ali, toliko je ljudi, junaka i heroina svojim životom posvjedočilo neprolazne vrijednosti našeg naroda  i uopšte svakog slobodoumnog čovjeka da ta buktinja i danas svijetli”, kazao je Šestović.

Program je vodila i čitala djelove iz knjnige novinarka Anđela Šestović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније