Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

04. 05. 2023. 11:55   >>  11:56

NOVA KNjIGA

Stvaralaštvo crnogorskih pisaca u knjizi "Savremene drame"

Knjiga "Sabrane drame", koja je ovih dana izašla iz štampe, objedinila je stvaralaštvo savremenih dramskih pisaca Crne Gore, a objavljena je u okviru Izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta. Izdavač vjeruje da će mnogi tekstovi oživjeti na sceni, što bi odredilo narativ crnogorske savremene drame.

Značajan segment Nikšićkog pozorišta je Izdavačka djelatnost, u okviru koje je do sada objavljeno šest naslova različitog žanra, a zaštitni znak je časopis Pozorište svojevrsna kulturna hronika Crne Gore, koja do čitalaca dolazi četiri puta godišnje. Od 2015. godine u Časopisu su objavljivani dramski tekstovi crnogorskih autora, mlađe i srednje generacije, a njihovo stvralaštvo objedinjeno je između korica knjige Sabrane drame.

Objavljene su 23 drame 14 autora, raznolikog narativa, od kojih se većina školovala na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti.

Da se objavljeni rukopis može čitati i kao ogledalo vremena u kojem živimo sa svim njegovim licima i naličjima, ističe za Radio Crne Gore urednica izdavačke djelatnosti Slavojka Marojević.

Očekuje Marojevićeva da će producentske kuće i dramski stvraoci prepoznati značaj dramskih tekstova i da će mnogi od njih oživjeti na sceni, što bi odredilo narativ savremene crnogorske drame.

Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta uskoro će biti bogatija za još jedan vrijedan naslov – Sabrane drame Veljka Mandića, velikana crnogorskog i jugoslovenskog glumišta i ono što je manje poznato, uspješnog dramatičara. U pripremi je monografija Razvoj pozorišta kroz vjekove i leksikon Pozorišni i filmski stvaraoci iz Nikšića 1945-2021.

Anka Perović Radović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније