Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

13. 04. 2023. 10:49   >>  10:50

OD 18. DO 24. APRILA

Počinje festival RUTA GRUPA TRIGLAV

Gradsko pozorište Podgorica je treći put domaćin Regionalne unije teatara, festivala RUTA GRUPA TRIGLAV, koji će se održati od 18. do 24. aprila, saopšteno je iz te ustanove.

Publika će imati priliku da pogleda vrhunska pozorišna ostvarenja članica Unije koju, pored Gradskog pozorišta čine, Kazalište Ulysses iz Zagreba, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar iz Skoplja i Mestno gledališče Ljubljansko.

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica, kazao je da festival potvrđuje razloge svog postojanja i da, uprkos različitim kulturološkim okolnostima u gradovima gdje stvaraju pozorišta učesnici, jugoslovenski teatarski život pulsira i gura naprijed, na radost publike koja ima priliku da ove predstave vidi.

"Jugoslavije nema, odavno, jugoslovenskog teatra okupljenog oko RUTE ima, i te kako. Ono što mene iznenađuje i ponekad zatiče nespremnog jesu brze i radikalne promjene poetičkog promišljanja autora, pa od jedne do druge RUTE imamo prilike da vidimo potpuno drugačije autorske pristupe i trendove nego što su bili na prethodnom festivalu. U samo par mjeseci razlike. To svakako govori o vitalitetu i istraživačkom porivu većine tzv. gradskih pozorišta, nakani da se „ne stane u istu vodu“. Gradsko pozorište Podgorica i grad Podgorica i ovog puta, srdačno i ustreptalo, dočekuju prijatelje iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Skoplja, spremni da pokažu i uporede i dio sopstvenog stvaralaštva - rekao je Koprivica.
 
Festival će, 18. aprila otvoriti Gradsko pozorište Podgorica sa predstavom ,,Samo da je po redu”, koju je po tekstu Stefana Boškovića režirala Lidija Dedović.

Dan kasnije predstavu ,,Djelidba”, po motivima Skendera Kulenovića u adaptaciji i režiji Aleša Kurta, izvešće Kamerni teatar 55 iz Sarajeva. Dramski teatar Skoplje 20 aprila publici u Podgorici predstaviće se komadom ,,Moj muž“, po tekstu Rumene Bužarovske i u režiji Nele Vitošević. U subotu 22 aprila kazalište Ulysses i Teatar EXIT izvešće ,,Kabare – koncert za žlice i gitaru''. Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom Ivice Buljana ,,Tiho teče Misisipi“.

Nakon svake predstave biće organizovani okrugli stolovi, namjenjeni medijima I publici, koje će voditi dramaturškinja Gradskog pozorišta Podgorica Dragana Tripković.
 
Festival je nastao u oktobru 2019 godine, predstavnici šest pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, u Skupštini Grada Beograda, potpisali su protokol o poslovnoj saradnji i formirali Regionalnu uniju teatara, sa ciljevima institucionalizacije saradnje među članicama što bi omogućilo stvaranje velike regionalne koprodukcije i mogućnosti da publika svake godine pogleda reprezentativne predstave iz regiona.

Karte su dostupne na biletarnici KIC-a ,,Budo Tomović”, kao i na mobilnoj aplikaciji Gradskog pozorišta Podgorica. Radno vrijeme biletarnice je od 9 do 20 sati i vikendom dva sata prije početka predstave. Kontakt: 020664237

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније