Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Петра Божовић, ТВЦГ

11. 04. 2023. 19:52 >> 19:52

"MJESEC POŠTOVANjA DžEZA"

Koncert Slavena Ljujića u dvorištu Kuslevove kuće

Mjesec poštovanja džeza, manifestacija koja 16. put u Podgorici okuplja domaće i evropske džez muzičare ove godine je posvećena balkanskoj i francuskoj džez vezi. U prvoj sedmici su nastupili bend Eline Duni i Roba Lufta i „Trigon“. Konceptu manifestacije odgovara i bend koji će večeras u 20 sati nastupiti u dvorištu Kuslevove kuće.

„Posebno tu pominjem i grupe koje imaju tu fuziju između balkanskih i francuskih muzičara, kao što je trio podgoričkog bubnjara i perkusioniste Slavena Ljujića koji je pozvao pariškog saksofonistu Batista Herbina da im se pridruži na sceni“, kazala je urednica Muzičkog programa KIC-a „Budo Tomović“ Maja Popović.

Profesor i kompozitor iz Sjeverne Makedonije Saša Popovski predstaviće se sa svojim triom 25. aprila, a sa njima će nastupiti i francuski umjetnik Olivije Samujan.

"Na kraju imaćemo i jedan takođe udruženi francusko-balkanski ansambl od 11 muzičara koji predvode Vladimir Nikolov, kompozitor iz Beograda i Srđan Ivanović, bubnjar iz Pariza, našeg porijekla. Oni u svom bendu imaju francuske i balkanske muzičare koji su školovani uglavnom u Evropi i oni će predstaviti svoju zajedničku muziku kao autori“, poručila je Popović.

Ovogodišnji „Mjesec poštovanja džeza“ razlikuje se od prethodnih i po mjestima održavanja koncerata.

„Koncert Slavena Ljujića će biti održan u dvorištu Kuslevove kuće, to je vlasništvo JU „Muzeji i galerije Podgorice“, koncert Saše Popovskog i njegovog ansambla biće u Njegoševom parku i na kraju, Nikolov i Ivanović andektet ansambl će održati koncert u dvorištu galerije Risto Stijović“, istakla je Popović.

Uz najavljene koncerte, biće organizovano i predavanje uglednog rumunskog profesora, publiciste i džez kritičara Virgila Mihaiua koji će govoriti o razvoju džeza ka univerzalnom jeziku, kao i projekcija dokumentarnog filma „Čija je ovo pjesma“ Adele Peeve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније