Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Вања Ковачевић, ТВЦГ

27. 03. 2023. 19:45 >> 20:09

SVJETSKI DAN POZORIŠTA

Umjetnici u Crnoj Gori nemaju razloga za slavlje

Svjetski je dan pozorišta. No, status teatra i umjetnika u Crnoj Gori na nezavidnom je nivou. Kakva je to poruka društva.

Uprkos povodu za slavlje, Svjetskom danu pozorišta, umjetnici u Crnoj Gori i nemaju baš razlog za proslavu. Granskim kolektivnim ugovorom umjetnicima je plata povećana za 3,5 odsto, što je, kako smatraju, nedopustivo. Ne samo zato što je ostalim zanimanjima zarada povećana od 25 naviše, i ne zato što su svedeni na statističku grešku, već zato što su to uslovi ispod svakog egzistencijalnog minimuma i ljudskog dostojanstva.

Zbog toga je nedavno i održan protest upozorenja na kojem su se mogli čuti razlozi zbog kojih oni nepristaju na takav status.

Glumac Miloš Pejović kazao je na nedavnom protestu da sve i da se zanemare praktične posljedice, šta ovakvo povećanje zarada govori o njihovom mjestu u društvu, možda da nijesu potrebni.

"Naš položaj nije onakav kakav bi trebao da bude, ali mi ćemo i dalje da igramo na sceni i za najmlađe", poručio je glumac Gradskog pozorišta Davor Dragojević.

Bolno duhovito i istinito – tako se pravi teatar odnosi prema stvarnosti. Ali kad stvarnost počne da se odnosi bolno prema pozorištu, i kada ga marginalizuje, to nije dobro.

Dramski pisac Stevan Korivica kaže da je teatar suštinska potreba čovjeka i da ne smije biti sveden na protokol.

Mora da postoji tamo neki međunarodni dan da bi vam skrenuo pažnju. S pozorištem nije tako, pozorište je bazična civilizacijska stvar", ističe Koprivica.

Večeras će povodom Svjetskog dana teatra biti pročitan proglas širom Evrope. To će biti prilika da i ovdašnji umjetnici skrenu pažnju na svoj nezavidan položaj. Nadaju se da će proglas biti shvaćen na nivou mnogo dubljem i ozbiljnijem od puke deklamacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније