Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

24. 03. 2023. 21:45 >> 21:45

U JU ZAHUMLjE

Gost sesije "Slika i pozorište" Goran Bulajić

U okviru projekta Imaginarijum u JU Zahumlje u Nikšiću u utorak u 19 sati biće održana druga sesija na temu "Slika i pozorište", a gost će biti Goran Bulajić, dramaturg i reditelj. Razgovor će voditi autorka projekta Imaginarijum, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU Zahumlje Kristina Radović.

Projekat Imaginarijum kako podsjećaju u Zahumlju obuhvatiće niz sesija čija će osnovna tema biti fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno – umjetničke scene.

Goran Bulajić, rođen 1957. godine u Nikšiću, crnogorski je dramaturg i pozorišni reditelj. Diplomirao je 1979. godine na Odsjeku za scenske umjetnosti i opštu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu.
Tokom karijere, režirao je više od sedamdeset predstava u pozorištima širom Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine: Nikšićko pozorište, Crnogorsko narodno pozorište, Dječije pozorište Podgorica, Pozorište Duško Radović Beograd, Kraljevsko pozorište Zetski dom Cetinje, Narodno pozorište Štip, Pozorište u Bijelom Polju, Bosansko narodno pozorište Zenica, Centar za kulturu Pljevlja i nekoliko alternativnih pozorišta.
Na televiziji Crne Gore režirao je TV drame Krstitelj, Viljuška se drži u lijevu ruku, Tri priče, Kod advokata, Oče, laku noć, dokumentarno-igranu seriju Glasonoše, tv film Ad honorem i seriju Poetski teatar CNP.

Autor je dramskog teksta Presuda i koautor drame Pomiluj me, grešnog gospode, kao i brojnih tekstova iz oblasti teatrologije, scenarija kojim su obilježavani istorijski događaji.

Radio je kao rukovodilac Dramskog studija u Nikšiću, odgovorni urednik Umjetničkog programa Televizije Crne Gore, direktor Dječjeg pozorišta u Podgorici, predsjednik Upravnog odbora RTCG, predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu, umjetnički direktor Međunarodnog festival glumca u Nikšiću. Od 1999. godine profesionalno je angažovan kao dramaturg u CNP-u.

Dobitnik je više strukovnih i društvenih priznanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније