Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

20. 03. 2023. 15:49 >> 15:50

SVJETSKI DAN POZORIŠTA

Mališani uživali uz “Snježnu kraljicu”

Gradsko pozorište proslavilo je Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade izvođenjem predstave ,,Snježna kraljica''(5+) pred 450 učenika OŠ ,,Oktoih”, OŠ ,,Vuk Karadžić” i djecom iz Centra za prava djeteta.

Tradicionalno, poruku za 20. mart kada se obilježava Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, Asitež- Međunarodna asocijacija pozorišnih institucija i pojedinaca, poručuje “Dovedite dijete u pozorište ILI dovedite pozorište djetetu”.

“Ovo je dan kada odajemo priznanje umjetnicima iz područja pozorišta i performansa za mladu publiku kao ključnim radnicima, koji mijenjaju živote djece gdje god se nalazila zahvaljujući dubinskom poznavanju i specijalizovanim znanjima o publici kojoj se obraćaju. Pozorište i performans za mladu publiku odlikuju se jedinstvenim pristupom, prepoznajući djecu i mlade, kao pronicljive gledaoce, sudionike i koji doprinose kulturi, s pravom na uživanje u umjetnosti i na slobodu izražavanja”, poručuju.

 

Dajući prostor, mjesto i poštovanje njihovoj mašti, daju mladima temelje na kojima mogu graditi otpornost i samopouzdanje.

Jedan od glavnih ciljeva udruženja ASSITEJ je da okupi umjetnike iz cijelog svijeta i pruži mladoj publici više mogućnosti za uživanje u čarima pozorišta i performansa – izražavanju osjećaja, prikazu onoga što nije opipljivo, interpretaciji kompleksnog svijeta.

“Da bismo u tome uspjeli, moramo biti otvoreni za svu različitost umjetničkog stvaralaštva kojom se odlikuje naša globalna mreža i slaviti inovativnost koja proizilazi upravo iz ograničenja, izazova i posebnih uslova”, navode iz te Asocijacije.

Poručuju da pozorište i performans donose promjene: kontakt između ljudi, razmjenu ideja, širenje nade, eksploziju radosti. Bilo to u zgradi pozorišta ili zabačenoj uličici, stvaranje čuda ili trenutaka zajedništva, je nešto što nekome može promjeniti dan, makar i na trenutak, pa čak i cijeli život.

"Jer upravo kroz pozorište i scenske umjetnosti prepoznajemo ono što nam je zajedničko i proširujemo naše vidike. Na današnji Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, pozivam sve nas koji radimo u ovom području da potražimo mladu publiku koju ne poznajemo I sa kojom se još nismo sreli. Pristup pozorištu nije uvijek dostupan i moguć i stoga je na nama, stručnjacima u našem području, da to osiguramo uvijek i svugdje kad god je to moguće”, navode u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније