Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

20. 03. 2023. 12:08 >> 14:48
1

DOSTAVLjEN ELABORAT VLADI

Postaviti kamen temeljac za Muzej savremene umjetnosti u što kraćem roku

Vlada je usvojila Elaborat o opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti (CSU) u JU Muzej savremene umjetnosti (MSU). Ministarka kulture i medija Maša Vlaović kazala je da se tom transformacijom stvaraju uslovi za unapređenje savremenog stvaralaštva, njegovu prezentaciju i čuvanje, te omogućava da se Crna Gora bolje pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj kulturnoj mapi. Premijer Dritan Abazović poručio je da je obaveza Vlade da postavi kamen temeljac za izgradnju MSU.

„Podsjetiću da je u oktobru 2022. godine Vlada usvojila informaciju o potrebi transformacije CSU u MSU I zadužila ovaj organ da dostavi elaborat“, kazala je ministarka Maša Vlaović.

Elaborat o opravdanosti transformacije CSU u MSU dobio je pozitivno mišljenje Ministarstva finansija Crne Gore.

Za potrebe izrade Elaborata, Ministarstvo kulture i medija je angažovalo eksperta, saradnika prof. dr Dragana Bulatovića, profesora muzeologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je sa svojim timom uradio stručnu Analizu ispunjenosti uslova i procjenu opravdanosti transformacije JU CSU u JU MSU.

„Takođe, Ministarstvo je obrazovalo Radni tim za izradu predmetnog Elaborata koji su činili predstavnici Ministarstva, dvije ekspertkinje zaposlene u CSUCG, kao i priznate crnogorske ekspertkinje iz oblasti moderne i savremene umjetnosti, te u cilju upoznavanja stručne javnosti sa praksama iz regiona i svijeta organizovalo nekoliko izuzetno posjećenih okruglih stolova i predavanja na ovu temu“, kazala je ministarka..

Savjet CSU dao je pozitivno mišljenje.

„Transformacijom CSU u MSU biće preuzet kadar, prostor i oprema, kaoi sredstva za obavljanje djelatnosti od Centra, a u skladu sa utvrđenim Zakonom o budžetu za 2023. godinu“, kazala je ministarka.

Naglasila je da je to jedan od strateških prioriteta ove Vlade u oblasti kulture.

„Njime se stvaraju uslovi za unapređenje savremenog stvaralaštva, njegovu prezentaciju i čuvanje, te omogućava da se Crna Gora bolje pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj kulturnoj mapi“, kazala je Vlaović.

Podsjetila je da su i njeni prethodnici, ali je konstatovala da je ova Vlada jedina preuzela konkretne korake.

Premijer Dritan Abazović je kazao da je od početka Vlada radila na tome da se Centar transformiše u Muzej savremene umjetnosti.

„Ono što je naša obaveza je da u što skorijem roku postavimo kamen temeljac i nadam se da kroz par godina dobijemo jedan reprezentativni objekat“, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније