Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Влатко Симуновић ТВЦГ

23. 02. 2023. 14:14 >> 14:08

KNjIGA O MUDRACU I NARODNOM SUDIJI

Sula Radov - Kapa, krov i nebo naše etike

Reprint izdanja knjige "Sula Radov u svom vremenu" autora Vukote Radulovića predstavljeno je u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".

Promociju je organizovalo Udruženja pravnika Crne Gore, obilježavajući 90 godina od osnivanja strukovne organizacije pravnika u Crnoj Gori i 180 godina postojanja osnovne škole u Komanima čiji je osnivač Sula Radov Radulović.

BAŠTINA

Predsjednik Udruženja prof. dr Branislav Radulović istakao je da reprint izdanjem te knjige crnogorski pravnici nastoje da sačuvaju dio vrijedne crnogorske istorijsko-pravne baštine i zaostavštine.

"Kostadin Radov Radulović, u predanjima zapamćen kao Sula, rođen je u Komanima - Katunska nahija oko 1790. godine. Ostao je upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija čije su presude bile pravične oštre i jezgrovito sročene, štiteći pravoga, a pogađajući krivoga", kazao je Radulović.

Sula Radov u crnogorskom nacionalnom biću postao je simbol narodnog duha i patrijarhalne Crne Gore.

"Ostale su kao riznica narodnog blaga njegove umne misli i poruke: 'Pravdu ćeraj, ma je ćeranjem ne ubij', 'Sudija ne može biti bolećiv čovjek - on mora biti istinit i pravičan', 'Samo istinit čovjek može biti sudija i ako je vješt da na malome pronikne u veliko, a da iza velikog ne zakloni malo - iza kojega, počesto, istina čami'. Posebno su se izdvojile izreke: 'Zakon koji ne čuva nije zakon' i 'Idi ne zagonom, no zakonom'", podsjetio je Radulović.

U ime izdavača posjetiocima se obratila direktorica "Službenog lista Crne Gore" Danijela Pavićević. Kako je kazala vrijednosti koje simbolizuje Sula Radov trebalo bi da nam služe kao opomena i putokaz.

"Sula Radov je smatrao da je čovjek na pravi način poživio život ako je, bar malo, pridodao dobru koje su prethodne generacije stvorile, pa je opšte dobro uvećano i osigurano od uništenja, za generacije koje će nastupiti", poručila je Pavićević.

ODBRANA ŽIVOTA

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Ilija Radulović naglasio je značaj rada Sule Radova na rasvjetljavanju fenomena krvne osvete i definicije pokretanja osvetničkog mehanizma u cilju uspostavljanja narušene pravde.

"Na pitanje vojvode Miloša Krivokapića: Šta je to krvna osveta Sula, ovaj mu je odgovorio: Osveta je stara riječ. Negda, kada je čovjek na Božju pravdu ginuo, a nije imao ko da ga brani, ili kada je nečovjek htio da mu uzme život ili da poniženjem ubije čovjeka u njemu, osveta je bila opomena silniku da nema ništa što bi se moglo s obrazom ravnati. Onda je Sula nastavio: Danas postoji zakon i on je odbrana čovjeka od nečovjeka. Ono što pod osvetom neki čine nije osveta. To se nikogovina praćaka kao ždrebica kad u polju vidi drugu ždrebad", kazao je Radulović.

On je zaključio da je Sula Radov pojavu pisanih zakona nakon donošenja Opšteg zakonika crnogorskog i brdskog 1798. shvatio kao akt moralne i pravne kulture, kojom društvo preuzima na svoje organe mehanizme prava i zaštite sloboda njegovih članova, i kojim se uspostavljaju temelji pravne države.

ŠKOLA I PLEME

Profesorica Milica Radenović podsjetila je na podatak vezan za Sulu Radova da je 1843. godine, kako je zapisano u "Ljetopisu škole komanske", počela sa radom prva škola u Komanima. Osnovao je Sule Radov Radulović.

"Sula je u želji da opismeni nekoliko mladića, iz Podgorice u Komane doveo jeromonaha Jevgenija Nikića", podsjetila je Radenović.

Govoreći o autoru knjige čije je reprint izdanje predstavljeno, Cvetko Radulović je istakao da je Vukota Radulović "gradio svoju ljudsku ličnost sa vrela svojih čestitih predaka, neimara ljudskih vrlina".

"Nadahnjivao se u mjestu Sulinog rođenja i življenja, gdje su Suline mudrosti bile ideje vodilje u ponašanju ljudi tog kraja. Sula Radov nije mudrovao, on je u svemu kao iguman pripravan bio i Crnoj Gori bisere mudrosti ostavio, koji su kapa, krov i nebo naše etike, a poruke istih, životom ispisane, su poruke koje su temelj svakom vremenu. Slijedeći porodičnu tradiciju i pouke iz Sulinih mudrosti, ponašajući se u skladu sa njima uz to se visoko obrazujući, Vukota se izgradio u moralnu i intelektualnu gromadu", istakao je Cvetko Radulović.

Na kraju predstavljanja reprint izdanja knjige izdavačima i promoterima, u ime porodice zahvalila se autorova kćerka Zorica. Svim prisutnima Udruženje pravnika Crne Gore darovalo je primjerak knjige.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније