Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Т.Г.

09. 02. 2023. 15:01 >> 06:57

NASTALA 1917. GODINE

Ploča o izgradnji reljefa Crne Gore vraćena Narodnom muzeju

Centar za konzervaciju i arheologiju predao je Narodnom muzeju Crne Gore bronzanu ploču koja se nekada nalazila na objektu “Reljef Crne Gore", saopštili su iz Narodnih muzeja Crne Gore.

Kako ističu, ploča obilježava vrijeme gradnje i učesnike u izradi reljefa i na njoj se, pored austro-ugarskih oficira koji su učestvovali u projektu, nalazi i ime vajara Marka Brežanina kao koautora.

"Ploču je cetinjski arhitekta Dragoslav–Caro Mijušković predao tadašnjem Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Cetinje na dalje čuvanje i konzervatorski tretman. Mijušković je autor koncepta reljefa, kao posebne muzeološke jedinice i autor objekta koji danas štiti Reljef", ističe se u saopštenju.

Navode da je reljefna karta Crne Gore, u razmjeri 1:10.000, nastala 1917. godine u periodu austro-ugarske okupacije Crne Gore nalazi se u dvorištu Biljarde.

"Kao istorijski objekat ima značajnu kulturnu i umjetničku vrijednost i predstavlja uspješno kartografsko djelo. Pored ostalog, na karti se nalaze i djelovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije i Srbije. Napravljena je od betona na kamenoj površini na osnovu austrijskih preciznih topografskih mapa i jedinstven je spomenik kulture ove vrste", zaključuju iz Narodnih muzeja Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније