Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Бу. [ n1 ]

06. 02. 2023. 10:52   >>  10:47

AUTOR SATANSKIH STIHOVA

Salman Ruždi objavljuje novi roman šest mjeseci nakon što je ranjen u napadu

Šest mjeseci nakon što je izboden nožem, britanski pisac Salman Ruždi u utorak objavljuje svoj novi roman "Grad pobjede", "epsku priču" o ženi iz 14. vijeka, koja prkosi patrijarhalnom svijetu kako bi vladala gradom.

 

Napisan prije američkog napada nožem, koji je umalo odnio život autora rođenog u Indiji, roman čini se da predstavlja prevod istorijskog epa izvorno napisanog na sanskritu.

Dugo iščekivano djelo govori o mladoj djevojci siročetu Pampi Kampani, koju je boginja obdarila magičnim moćima i koja je utemeljila grad u današnjoj Indiji, Bisnagu, što se prevodi kao Grad pobjede.

Ruždi (75) neće promovisati svoj 15. roman zbog zdravstvenog stanja, iako je njegov agent Endru Vajli rekao za Gardijan da njegov „oporavak napreduje“.

Napadnut je dok je trebalo da govori na konferenciji u Čautakvi u sjevernom dijelu Njujorka, u blizini jezera Iri, 12. avgusta.

Autor se godinama skrivao nakon što je bivši iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini naredio njegovo ubistvo zbog, kako je smatrao, bogohulne prirode „Satanskih stihova“.

Osumnjičeni za napad, Hadi Matar (24) iz Nju Džersija, porijeklom iz Libana, uhapšen je odmah nakon napada i nakon toga se izjasnio da nije kriv za optužbe.

Ruždi, naturalizovani Amerikanac koji živi u Njujorku 20 godina, izgubio je vid na jedno oko i sposobnost korišćenja jedne ruke, rekao je Vajli u oktobru.

Napad je šokirao Zapad, ali su ga pozdravili ekstremisti u muslimanskim zemljama, poput Irana i Pakistana.

Iako lično ne promoviše knjigu, Ruždi je počeo da komunicira putem društvene mreže Tviter, najčešće kako bi podijelio novinske recenzije svog novog romana.

Planirano je i nekoliko događaja koji će propratiti njegovo objavljivanje, uključujući konferenciju sa piscima Margaret Etvud i Nilom Gejmanom, koja će biti prenošena onlajn.

Ikona slobode govora, otkako je bio podvrgnut fetvi koja ga je prisilila na skrivanje, Ruždi je još uvijek otvoreni branilac prava na riječi.

Njegovo novo djelo prati junakinju na misiji da „pruži ženama jednaku slobodu djelovanja u patrijarhalnom svijetu“, prema sažetku izdavača Penguin Random House.

Knjiga govori o stvaranju grada i njegovoj propasti.

„Tokom sljedećih 250 godina, život Pampa Kampane postaje duboko isprepleten s Bisnaginim, od doslovnog sijanja iz vrećice čarobnog sjemena do tragične propasti na najljudskiji način – zbog oholosti onih na vlasti“, dodaje se.

Roman završava izjavom „Riječi su jedini pobjednici“.

U SAD će biti objavljen u utorak, u Britaniji u četvrtak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније