Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Вукоман Кљајевић [ RCG ]

31. 01. 2023. 23:09 >> 23:04
1

U MOJKOVCU

Predstavljena knjiga Žarka Vučinića "Autarija"

Najnovija knjiga Žarka Vučinića „Autarija“ predstavljena je u mojkovačkom Centru za kulturu “Nenad Rakočević”.

Riječ je o zbirci priča o mitskoj zemlji Autariji, a to su zapravo malo poznate legende iz kanjona Tare i Crne Gore obrađene na način da promovišu istinske ljudske vrijednosti, značaj očuvanja prirode, ljubavi i prijateljstva.

Knjigu čine pet priča: Legenda o trorogom divojarcu; Ungrevi; Potkovica krilatoga ata; Dažd; i Vukovi Crne kraljice. Sve ove priče su ispričane na način da se mogu desiti svakom od nas i u bilo kojoj zemlji svijeta.

Priče obiluju motivima fantastike koji predstavljaju sredstvo da se pobjegne od opore stvarnosti. „Autariju“ karakteriše maštovitost i iskrene poruke o važnosti suživota svih živih bića pod nebeskim svodom. Knjiga je dinamična, stilski i kompleksno urađena i kao takva, podjednako zanimljiva i starijem čitalaštvu. Posebno je upečatljiv autorov originalni narativni izražaj i nepredvidljivost radnje.

Vizuelni pečat knjige daju brojne ilustracije, tako da se dobija forma slična „stripovskom praćenjiu priče“, što je novina predstavljanja priča za djecu u Crnoj Gori. Ilustraciju knjige uradila je kreativna kompanija - Studio „Bad Brain“ iz Nikšića.

Žarko Vučinić rođen je 1972. godine u Beogradu, gdje je i završio Šumarski fakultet. U studentskim danima bavio se ekološkim temama kao novinar na Trećem kanalu RTS. Početkom XXI vijeka bio je savjetnik za međunarodnu saradnju i portparol u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore. Nakon toga, radio je kao konsultant na međunarodnim projektima iz oblasti šumarstva, zaštite životne sredine, turizma zasnovanog na prirodnim bogatstvima i poljoprivrede.

Koordinirao je i kreirao predstavljanje crnogorskog sektora šumarstva i poljoprivrede na Svjetskim i Evropskim konferencijama. Napisao je više od 20 scenarija za kratke tematske filmove i koncipirao desetak komunikacionih kampanja radeći kao savjetnik za komunikaciju u okviru projekata Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

Svoju prvu knjigu za djecu „Čudesni svijet puha Đorđa“ objavio je 2016. godine, a za njen nastavak „Puh Đorđe i duhovi triftara“ dobio je nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2017. godini. Posljednji dio ekološke trilogije „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“ objavio je 2018. godine.

Na Prvom festivalu knjige – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) održanom 2018. godine, izdavačka kuća „Gligorije Dijak“ iz Podgorice je dobila priznanje za inovativno-obrazovnu praksu, za trilogiju autora Žarka Vučinića koju čine knjige: „Čudesni svijet puha Đorđa“ i „Puh Đorđe i duhovi triftara“ i „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније