Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

31. 01. 2023. 09:32 >> 09:27

ORGANIZACIJA ZAJEDNIČKIH DOGAĐAJA

Vlaović: Nastavljamo kulturnu saradnju sa Kinom

Ministarstvo kulture i medija dogovorilo je nastavak kulturne saradnje sa NR Kinom kroz organizaciju zajedničkih događaja iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine. To je saopšteno nakon sastanka ministarke kulture i medija Maše Vlaović sa ambasadorom Republike Kine u Crnoj Gori Fan Kunom.

Na sastanku je bilo riječi o iniciranju potpisivanja novog dokumenta o saradnji, kojim bi se previdjele konkretne aktivnosti na zajedničkim projektima u cilju povezivanja sektora kulture Crne Gore i Kine.

“Uspostavljanje ponovne saradnje nakon pandemije, i pospješivanje iste u okviru Mehanizma „17+1“ bila bi od izuzetnog značaja za unapređenje bilateralnih odnosa ove dvije države, posebno u okvirima institucionalne saradnje i saradnje sa institucijama kulture koje djeluju u Crnoj Gori i Kini”, istakla je ministarka Vlaović.

U ranijem periodu je postojala inicijativa da Kina u okviru Mehanizma saradnje „17+1“ finansijski podrži projekat revitalizacije Tvrđave Španjola u cilju uspostavljanja Kreativnog haba, o čemu će konkretne aktivnosti biti preduzete u narednom periodu.

Vlaović je ambasadora upoznala sa projektom izgradnje Muzeja savremene umjetnosti i Kreativnog haba Cerovo, te pozvala predstavnike NR Kine da se uključe u realizaciju ovih projekata, jer bi njihova iskustva, znanje i tehnologije koje imaju bili značajni pri realizaciji ovih projekata.

Ministarka je predstavila postojeće habove i pozvala je kineske umjetnike da budu rezidenti u njima.

Ambasador je rekao da osnovu saradnje i prijateljstva Crne Gore i Kine vidi u oblasti kulture, te uputio poziv ministarki Vlaović da u narednom periodu posjeti Kinu.

“U periodu razvoja digitalnog doba, saradnja ne mora nužno da se bazira samo na konvencionalnim oblicima, već se ista može razvijati i realizovati u okviru digitalnih platformi, kako bi se na taj način kultura približila mlađim generacijama”, istakao je Kun.

U proteklim godinama Ministarstvo kulture je podržalo veliki broj umjetnika iz oblasti pozorišta, plesa, muzike i vizuelnih umjetnosti za učešće na programima razmjene i rezidencije u NR Kini. Dodatno, veliki broj programa u izvedbi kineskih umjetnika je bilo prikazano u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније