Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

М.М.

30. 01. 2023. 10:15   >>  10:10

PORUKA SA KONFERENCIJE U KOTORU

Stvarati uslove za pozicioniranje kreativnosti kao pokretača razvoja društva

Na razvoju kreativnosti i stvaranju uslova za njeno pozicioniranje kao pokretača razvoja društva potrebno je kontinuirano raditi kroz institucionalne okvire, jer se ekonomski rast može razvijati pomoću različitih inovacija i kreativnih ideja, to je zaključeno na prvoj Nacionalnoj konferenciji o kreativnosti pod nazivom “Vrijeme kreativnosti”.

Organizator konferencije bilo je Ministarstvo kulture i medija, u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, uz podršku UNDP u okviru programa “Kreativna Crna Gora - ekonomska valorizacija i kreativne industrije”.

U sklopu dvodnevnog programa realizovana su dva uvodna izlaganja, pet panel diskusija, tri okrugla stola, deset prezentacija, radionica i modna revija.

Panel diskusije otvorile su teme iz oblasti ekonomije, turizma, kulturne baštine i kreativnih industrija.

Na prvom panelu pod nazivom “Kreativna ekonomija, iluzija ili budućnost Crne Gore?” učestvovali su: prof. dr Hristina Mikić, Fakultet za menadžment, Univerzitet Metropolitan, Srđan Vukčević, Blue Coach, Miloš Vuković, Fidelity Consulting, Veliša Stamatović, HR Partners i Milutin Pavićević, Alicorn.

Govoreći o kreativnosti sa aspekta ekonomije, na panelu je zaključeno da se ekonomski rast može razvijati pomoću različitih inovacija i kreativnih ideja u današnjoj industriji, te da se kreativna ekonomija kao proces i dalje treba intenzivirati kako bi mogla osposobiti nove generacije da kritički i kreativno razmišljaju, kako bi se stvarale inovativne biznis ideje u polju kreativne ekonomije u cilju povećanja dobiti i jačanja trenutne industrije.

Na panelu “Šta su to kreativni gradovi i kako se postaje kreativni grad?” govorili su prof. dr Đorđe Krivokapić, Fakultet organizacionih nauka, Robert Čoban, Color Press Group, Ivan Stanković, Communis, dr Predrag Zenović, Humanističke studije, UDG i Dušan Kaličanin, koordinator projekta EPK Budva-Boka 2028.

Zaključak ovog panela jeste da dobijanje titule Evropska prijestonica kulture pruža priliku gradovima da unaprijede svoj imidž, istaknu se na mapi svijeta, promovišu održivi turizam i preispituju svoj razvoj kroz kulturu. Sam naziv Evropska prijestonica kulture ima dugoročan uticaj, ne samo na kulturu, već i na društveni i ekonomski aspekt, kako za grad tako i za region.

Diskutujući na temu “Kreativnost - novi strateški partner turizma”, gdje su panelisti bili Velibor Zolak, AMC Communications, prof. dr Rade Ratković, Fakultet za biznis i turizam, Univerzitet Adriatik, Branko Diki Kažanegra, Adria DMC, Igor Majer, Multisport Akademija Majer i Aleksandar Dragićević, ugostitelj, usaglašeno je da turizam jeste jedna od najvećih globalnih industrijskih grana, te da pored teorijske, mora sadržati i adekvatne podloge za složene odnose kreativnosti, inovacija i razvoja turizma. Turizam je neophodno u kontinuitetu razvijati, transformisati i prilagoditi svim promjenama koje savremeno doba donosi, što kreativnost i inovacije čini integralnim i vitalnim konceptima u njegovom razvoju.

Jedna od lokacija na kojoj se realizovao jedna dio programa bio je Kreativni hab - Stari zatvor, a govoreći o njemu na panelu “Kreativni hab Kotor – kako dalje?” istaknuto je da je afirmacija ovakvih lokacija neophodna za posredovanje u usavršavanju preduzetničkih vještina, rezidencijalnim i specijalizovanim programima obuke i osposobljavanja djelatnika za rad u kulturnim i kreativnim industrijama, u cilju omogućavanja većeg stepena klasterskog povezivanja, podsticanja uspostavljanja inovacionih sistema, tehnoloških inovacija i preduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama i povezanim djelatnostima. Na panelu su govorili: Biljana Gligorić, Expeditio, Meta Štular, Rog Centre Creative Hub, Mirjana Radulović, Društveni centar Rojc, Nenad Stojanović, DELI - prostor za kreativno delovanje i Đorđije Brkuljan, Tehnopolis - Inovaciono preduzetnički centar.

Panel diskusija “Kreativna klasa je već stigla u Crnu Goru” na kojoj su učestvovali Viktor Varoši, KotorArt, Danijela Starović, kreativni i art direktor, Gojko Berkuljan, filmski i televizijski reditelj i glavni producent RTCG, Sanja Golubović, glavna urednica magazina Caffe Montenegro i Evgeniy Aksenov, Smart Signal, donijela je zaključak da su kreativnost, njen razvoj i stvaranje uslova za pozicioniranje kreativnosti kao pokretača razvoja društva jedne od ključnih tačaka na kojima treba kontinuirano raditi kroz institucionalne okvire kako bi se njen koncept afirmisao na najadekvatniji način kroz sve društvene fenomene.

U dijelu posvećenom prezentacijama dostignuća iz različitih djelatnosti, publika je imala priliku da vidi i čuje: Igora Majera, “Multisport Akademija Mayer”, Violetu Đerković, “Projekat Kulturnih stanica Novi Sad”, Vesnu Latinović, “Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi”, Mariju Vujović i Ivana Kujundžića, “Mamula Island Hotel”, Saru Mandić, menadžerku kulture i medija, razvoja i produkcije, “KotorArt”, Davora Buinjca i Marka Maršičevića, “Ljubljana, kreativni grad”, Ivana Stankovića, “Ima li čojstva u kreativnosti?” i Darka Saveljića, “Farma magaraca Martinići”.

Prof. dr Nenad Vujadinović, predavač na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica održao je interaktivnu radionicu “Tehnike kreativnosti” na kojoj je ukazao na praktične metode i tehnike koje se mogu upotrijebiti kako bi se ostvarili zadati ciljevi i poboljšalo poslovanje.

Dvodnevni program završen je prezentacijom i modnom revijom brendova KOKORO dizajnerke Andrijane Tadić i AKKA dizajnerke Aleksandre Džaković.

Nagrada za kreativnost biće dodjeljena u narednom periodu podsredstvom Javnog poziva za dostavljanje prijedloga, o kojima će odlučivati Komisija koju će činiti najreferentniji stručnjaci u ovoj oblasti.

Ministarstvo kulture i medija će raditi na evaluaciji rezultata postignutih na Nacionalnoj konferenciji, koji će biti prezentovani na digitalnim platforama MKM, a rezime dvodnevne konferencije i njenih rezultata biće obuhvaćen publikacijom koja će biti predstavljena u narednom periodu.

Konferencija je okupila preko 50 panelista i prezentera, koje su činili kreativci, menadžeri i eksperti iz najrazličitijih djelatnosti - ekonomija, turizam, nauka, obrazovanje, kreativne industrije i druge, koji su sa aspekata svoje djelatnosti govorili na temu kreativnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније