Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Т.С.

25. 01. 2023. 21:53 >> 22:25
3

SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Milićević: Odnosi Srbije i Crne Gore da počivaju na saradnji i međusobnom uvažavanju

Politika predsjednika Srbije Aleksandara Vučića, kada je u pitanju Crna Gora, zasniva se na unapređenju bileteralnih odnosa, poboljšanju ekonosmke saradnje, posebno kada su u pitanju investicije i ulaganja, poljoprivredna saradnja i energetika, jer on teži ka ravnojmernom razvoju regiona. To je u Beranama večeras izjavio ministar u Vladi Srbije, Đorđe Milićević, govoreći na Svetosavskoj akademiji priređenoj u ovom sjevernom gradu, sjedištu Eparhije budimljansko nikšićke.

On je kazao da se to posebno odnosi na inicijativu Otvoreni Balkan, "gdje bi voljeli da vidimo i Crnu Goru“.

Milićević je rekao da mu je predsjednik Srbije naglasio da posebno prenese da je Srbija partner i da će uvijek pomoći Crnoj Gori, posebno u sjevernom dijelu.

"Naglasio je da večeras kažem da je Srbija partner i kao takva uvijek će pomoći Crnoj Gori, posebno u ovom sjevernom dijelu, ali i svim ostalim. Da li u investicijama, infrastrukturnim projektima kao što su putevi za bolje povezivanje. Ali i u svim drugim oblastima naši odnosi treba da se baziraju isključivo na saradnji i međusobnom uvažavanju, koje treba da postoji između dvije susjedne, i po kulturi, jeziku, vjeri i istoriji, nabliže države“ kazao je Milićević.

Ministar u Vladi Srbije je rekao da "to što Srbija želi da pomogne svom narodu, neki hoće zlonamjerno da ospore“.

"Ali, mi ćemo se izboriti za bolja vremena za naš narod i sve ostale, jer taj amanet nam je ostavio Sveti Sava, da poštujemo jedni druge, međusobno pomažemo, i čuvamo svoj identitet“, kazao je Milićević.

On je naglasio da je Srbija uvijek poštovala i uvijek će poštovati teritorijalni integritet i suverenitet ne samo Crne Gore, nego svake države u svijetu.

"To što mi gajimo osjećaj da smo sa ljudima u Crnoj Gori braća i sestre, po jeziku, vjeri, tradiciji i kulturi, to je nešto što će uvijek kod nas biti prisutno“ rekao je Milićević.

Na akademiji je besjedio srpski akademik Matija Bećković, koji je kazao da „ono što je Cetinjski manastir za Katunsku nahiju, to su Đurđevi stupovi za srpstvo, od Nožice do Police“.

"Đurđevi stupovi su stožina za koju je vezana dvobrodna lađa Srbije i Crne Gore“ rekao je Bećković.

Svetosavsku akademiju U Beranama i ove godine su organizovali Eparhija budimljansko nikšićka, Crkvena opština Berane, u saradnji sa Opštinom Berane.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније