Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Ljiljana Bojović, Radio Crne Gore ]

22. 01. 2023. 12:45 >> 12:42

BOŠKOVIĆ ZA RADIO CG

Utvrđeni petogodišnji prioriteti i ciljevi razvoja kulture

Polovinom godine trebalo bi da bude završen Nacionalni program razvoja kulture, saopšteno je Radiju Crne Gore iz Ministarstva kulture i medija. Krovnim strateškim dokumentom biće utvrđeni petogodišnji prioriteti i ciljevi razvoja svih segmenata kulture u našoj zemlji.

Već više od dvije godine Crna Gora je bez Nacionalnog programa razvoja kulture. Iako je to obaveza definisana Zakonom o kulturi, krovni strateški dokument u toj oblasti još nije izrađen. Da se posljednjih mjeseci na njemu intezivno radi, kazali su nam iz resora Maše Vlaović. PR Hristina Bošković.

“Nacionalnim programom razvoja kulture biće utvrđeni petogodišnji prioriteti i ciljevi razvoja svih segmenata kulture, kako organizacione, tako finansijske i administrativne mjere za njihovo ostvarivanje. Takođe, jedna od misija nacionalnog programa je da oblast kulture smjesti u kontekst održivog razvoja i da njene resurse promoviše kao područje pogodno za investiranje. Puno problema koji opterećuju razvoj kulture, mapirali su u Ministarsvtu kulture, navodi Bošković.

“To su nedostatak inovativnosti, nedovoljno korišćenje EU i drugih fondova za kulturu i to su smo neki od problema koje smo mapirali. Očekujemo da ćemo izradom i usvajanjem Nacionalnog programa razvoja kulture postaviti zdrave temelje za prevazilaženje problema u kulturi i postaviti osnove za njen dalji razvoj i unapređenje”.

Stoga su u Ministarstvu kulture konsultovali brojne stvaraoce, uradili ankete, posjetili sve nacionalne ustanove kulture, razgovarali sa civilnim sektorom, predstavnicima amaterskih i strukovnih udruženja i NVO.

“Tako je na upitnik odgovorilo 40 Javnih ustanova kulture, 71 Udruženje i 23 organizacije u privatnom sektoru. Takođe, na upitnik koji smo kreirali odgovorilo je i svih 25 Opština . Zaista nas je zanimalo kakvo je stanje u kulturi na lokalnom nivou. Pored anketiranja organizovane su i posjete i organizovane fokus grupe sa predstavnicima svih nacionalnih ustanova kulture. Na grupnim ragovorima pokrenute su teme ne samo potreba i prioriteta samih ustanova, nego i teme stanja u pojedinim oblastima i djelatnostima u kulturi. Održani su i razgovori sa predstavnicima civilnog sektora u nekoliko fokus grupa, gdje smo odvojili amaterska, strukovna udruženja i NVO, zbog specifičnosti njihovih potreba”, navela je Bošković.

Na tim grupnim razgovorima učestvovalo je, dodaje Bošković, preko 100 predstavnika, aktivnih aktera kulturne scene. Takođe, organizovana je i posjeta Kreativnom habu u Kotoru.

“Gdje se sa predstavnicima lokalnih udruženja i ustanova razgovaralo o prednostima postojanja takvog aktera u kulturi, kao i o načinima unapređenja značajnih festivala u Crnoj Gori i potreba Kotora kao zaštićenog kulturnog prostora”.

Urađeno je, napominje Bošković i opsežno istraživanje publike.

“Gdje je u sklopu 28 ustanova obavilo se anketiranje sa 807 posjetilaca. Analiza će usmjeriti da unaprijedimo kulturni prostor Crne Gore”.

Završetak ključnog dokumenta za oblast kulture, može se očekivati do kraja prve polovine tekuće godine, kaže Bošković. U Ministarstvu kulture i medija nadaju se da je to samo prvi korak unapređenja komunikacije i saradnje svih aktera u kulturi i da zajedničkim naporima njeguju najvažnije kulturne vrijednosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније