Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vanja Kovačević, TVCG ]

07. 01. 2023. 16:05   >>  16:06 1

TEATAR TOKOM 2022.

Nezavisna produkcija važna, radi se u vrlo teškim uslovima

Iako za teatar kažu da je najprolaznija od svih umjetnosti, jer postoji samo dok je glumac na sceni, u njemu su rezultati veoma mjerljivi. Broj gledalaca, gostovanja, kritike, koprodukcije sa drugim kućama, poetska profilacija- elementi su koji u velikoj mjeri određuju uspjeh nekog pozorišta. Mali broj teatara u našoj državi omogućava lakše sabiranje i okupljanje oko teme, ali sa druge strane omogućava tematsku heterogenost i slobodu da se svako bavi onim što misli da je najpotrebnije i najaktuelnije u datom trenutku. U 2022. različita pozorišta su svoj repertoar kreirala na bitno drugačije načine.

Poput Nikšićkog pozorišta i Zetski dom je pored produkcije imao je i druge važne aktivnosti.

Segment koji je podjednako važan za teatarsku praksu je nezavisna produkcija koja, po riječima nekih stvaralaca, jedva opstaje. Rad u veoma teškim, gotovo nemogućim uslovima, sa druge strane, ojačao je taj segment teatra u kojem su nastale najnagrađivanije pozorišne produkcije. Osim što su osvojile najviše nagrade, neke od njih su više gostovale na scenama u regionu, nego u Crnoj Gori, gdje su nastale.

Različiti žanrovski pristupi i drugačiji rediteljski koncepti elementi su koji teatar čine živim i uzbudljivim.

Međutim, postavlja se pitanje da li bi ovdašnja teatarska scena trebalo da ima zajednički imenitelj, ne u smislu poetiče unisonosti, već elementa koji bi omogućio lakšu komunikaciju sa teatrima u zemlji, ali i u regionu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније