Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј.

14. 12. 2022. 12:46 >> 12:44
2

PETAK

Književno veče Milana Kneževića u Mojkovcu

U velikoj sali Centra za kulturu "Nenad Rakočević" u Mojkovcu, u petak, 16. decembra, sa početkom u 18 sati, biće održano Književno veče afirmisanog pjesnika i romanopisca, Milana Kneževića, najavili su iz Centra za kulturu koji je organizator događaja.

Kako su najavili, na književnoj večeri o svom stvaralaštvu govoriće autor, koji će čitati odlomke iz svog romana "Obala Nesanice" i poeziju iz objavljenih zbirki. Njegove stihove govoriće i glumica Jovana Todorović, a o poetici Kneževića govoriće prof. dr Dragan Koprivica.

Milan Knežević je rođen 1980. godine u Podgorici. Studije srpskog jezika i književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. U početku je pisao dramske tekstove i bavio se režijom u dramskom amaterizmu, a potom se značajnije posvetio poeziji. Za najboljeg mladog pjesnika u izboru radija Crne Gore i Biblioteke „Radosav Ljumović“ u serijalu „Radio-liga literata“ proglašen je 1997. godine. Predstavljen je u dvijema kolektivnim zbirkama mladih pjesnika: „Dan poslije budućnosti“ (1999) i „Predio u praskozorje“ (2008). Jedan je od autora s prostora bivše SFRJ, zastupljenih u antologiji „Van kutije“ (2009), a stihovi su mu objavljivani i u antologijama poezije.

Knežević je dosad objavio šest knjiga pjesama: "Deponija snova" (2007), "Avlija bivših" (2011), "Dnevnik sitnih grehova" (2014), "Elektronska identifikacija birača" (2016), "Nijemi dijalozi" (2017) i "Robijaški refreni" (2020), kao i roman "Obala Nesanice" (2021).

"Spektar tema i motiva u poeziji Kneževića je širok, kao i žanrovske odrednice: od ljubavne do kontemplativne poezije, od poetski opisanih sudbina velikana umjetnosti i društva do likova običnih, takozvanih malih, najčešće bezimenih ljudi, izgubljenih u vremenu i prostoru, kroz čije sudbine se prelama naše vrijeme. Knežević je i angažovani pjesnik, koji piše na goruće, aktuelne teme i dileme savremenog društva, odazivajući se smjelo i autentično, ostajući suvereno u pjesničkoj ravni, bez politizacije društvenog trenutka", kazali su iz Centra za kulturu.

Dobitnik je više značajnih književnih priznanja.

Nagradu “Mirko Banjević”, koju tradicionalno dodjeljuje istoimena književna zajednica, za zbirku poezije „Robijaški refreni“ dobio je u decembru 2021. godine.

Dobitnik je i godišnje nagrade uredništva, saradnika i čitalaca „Ježa“, „Slobodan Kostić“, za humor u satiri, za roman „Obala nesanice“, koji je objavio beogradski izdavač „Štampar Makarije“.
Za isti roman dobio je i uglednu književnu nagradu „Radoje Domanović“ Udruženja književnika Srbije, za najuspješniji satirični roman, objavljen u 2021. godini.

Dodijeljena mu je i nagrada Književnog društva Kosova i Metohije za 2021. godinu, „Velika Gramata“, najveće priznanje za književno stvaralaštvo, očuvanje srpskog jezika i kulture, koje to Društvo tradicionalno dodjeljuje uglednim piscima srpskog govornog područja.

Knežević je član UKCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније