Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Анка Радовић [ TVCG ]

09. 12. 2022. 06:44   >>  13:23 1

O MUZEJU SAVREMENE UMJETNOSTI

"Ne ohrabruje čekanje na zgradu za koju nije definisana ni lokacija"

Transformacija Centra savremene umjetnosti u muzej neophodna je i opravdana, kažu u Ministarstvu kulture. No u Centru savremene umjetnosti taj projekat vide kao preuranjen i netransparentan potez Ministarstva.

Podsjetimo, Ministarstvo je uradilo elaborat čije se usvajanje na sjednici Vlade očekuje krajem mjeseca. U Centru savremene umjetnosti kažu da s elaboratom još nijesu upoznati.

O transformaciji Centra savremene umjetnosti u muzej govori se još od 2014 godine. Četiri godine kasnije tadašnje Ministarstvo promišljalo i o mjestu na kojem bi muzej bio izgrađen. Onda se desilo zatišje. Izgleda pred buru. Danas, Ministarstvo kulture je uveliko ušlo u priču o transformaciji Centra u muzej savremene umjetnosti. No u Centru savremene umjetnosti nijesu spremni za sve ono što ova transformacija donosi.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija, je uradilo analizu, a nakon toga i elaborat koji je završen i čije se usvajannje na Vladi očekuje do kraja ovoga mjeseca. U Centru savremene umjetnosti o elaboratu, kažu i dalje ne znaju ništa.

Centar savremene umjetnosti ne može da odgovori izazovima koje nosi transformacija, kaže poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović. Ne ohrabruje čekanje na zgradu za koju nije definisana ni lokacija. Posebno ne u zemlji u kojoj zidanje objekata kulture često sliči zidanju Skadra na Bojani.

Iz Ministarstva objašnjavaju da je novac za ovaj projekat predviđen kapitalnim budžetom za narednu godinu.

Upravo su blagovremene informacije ono što u Centru savremene umjetnosti, kažu, nemaju. A zbog netransparentnosti Ministarstva, grupa umjetnika, građanskih aktivista i radnika u kulturi, a kako bi podržala zaposlene u Centru savremene umjetnosti, izvela performans ispred zgrade Vlade pod nazivom "Transparentnost Ministarstva kulture".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније