Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

О.З.

30. 11. 2022. 11:10   >>  11:08

FONDACIJA PETROVIĆ NjEGOŠ

Sjutra otvaranje izložbe finalista nagrade Milčik 

Izložba finalista nagrade Milčik za 2022. godinu biće otvorena u četvrtak, 1. decembra, u 19 sati h u Fondaciji Petrović Njegoš, kada će i biti objavljen dobitnica/ik ovog priznanja. Na izložbi će svoje radove predstaviti ovogodišnji finalisti, umjetnica Milica Janković i umjetnik Ilija Vujošević. 

U sastavu ovogodišnjeg žirija su: Melisa Bjanka Amore, kustoskinja, likovna kritičarka i savremena filozofkinja iz Njujorka; Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti i kustoskinja u (Narodni muzej Crne Gore); Miroslav Karić, istoričar umjetnosti i kustos (Muzej savremene umjetnosti Beograd, Remont); i Semir Mustafa vizuelni umjetnik i dobitnik Milčik nagrade 2021. 

Otvaranju izložbe će prethoditi izlaganje kustoskinje, likovne kritičarke i savremene filozofkinje, Melise Bjanke Amore, sa početkom u 18 sati. Amore će govoriti o svom istraživanju u oblasti Arhitekture fenomenologije – Prostorne strukture od 1960-ih do danas (The Architecture of Phenomenology - Spatial Structures from 1960s to Now), pri tome naglašavajući složenu vezu između porijekla percepcije i načina na koji doživljavamo umjetničke instalacije i interaktivne sredine. Zasnovana na filosofskom ispitivanju, prezentacija će razmatrati ove ideje kroz radove ključnih vodećih ličnosti koje su učestvovale u izložbi Svijetlo i Prostor (Light & Space), Daga Vilera i Roberta Irvina, do radova savremenijih umjetnika kao što su Ališa Kvejdi Dag Ejtken.  

Milica Janković je vizuelna umjetnica iz Crne Gore, koja živi i stvara u Italiji. Selektovana je kao jedna od ukupno 64 predstavnika za kulturu u Evropi, u sklopu We Are Europe platforme Festivala multimedijalne umjetnosti (Todaysart festival, Hag,Holandija - 2021). Osnivačica je NVO Atelje 22, kreatorka projekta Waiting For The Better Future, podržanog od strane Fondacije za kulturu Prince Claus (Amsterdam,Holandija); ideatorka je i organizatorka Internacionalnog multimedijalnog festivala Re/Shaping The City na Cetinju (2021) i urednica publikacije ‘I selfie, therefore I am – Čarobni svijet selfija – Između umjetnosti i socijalne vitrifikacije’, autor lik. kritičar Antonelo Tolve (2021). U toku 2019 god. predstavljala je svoje radove u sklopu grupne izložbe Logos Mundi (Matera, Italija); učestvovala je u Meet Leshan & Jincheng Art Residency u Sičuan regiji, Kina, gdje je predstavljala Crnu Goru na grupnim izložbama u Lešanu i Pekingu; sarađivala je sa odsjekom Scenografija na Akademiji likovnih umjetnosti Maćerata, Italija, u realizaciji site-specific instalacija, smještenih u istorijskom centru grada, za Festival Opere i Teatra - Rosso Desiderio (2019). Samostalno i grupno se predstavljala kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu. 

Ilija Vujošević (1994) rođen je i živi u Podgorici. Završio je srednju stručnu školu “Marko Radević” smjer dizajn enterijera. Formalnu edukaciju je počeo sticati na smjeru Scenske arhitekture tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Paralelno sa formalnim obrazovanjem razvijao je interesovanje i praksu iz oblasti fotografije i kombinovanja različitih umjetničkih disciplina. Izlagao je na nekoliko kolektivnih izložbi u inostranstvu, a njegov interdisciplinarni pristup se najjasnije ogleda u projektu Grehofobija koji izlaže na instagramu pod istim nazivom.

Nagradu Milčik osnovao je Institut za savremenu umjetnost, a partneri u realizaciji su organizacije Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding iz Njujorka. Nagrada je dio internacionalne mreže Young Visual Artist Award YVAA. Milčik 2022 organizuje se u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš, a Milčik se ove godine dodjeljuje četvrti put.

Nagrada se organizuje jednom godišnje, a obezbjeđuje potpuno pokriven dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru. Od 2023, nagrada se transformiše u cjelogodišnji mentorski program namijenjen mladim umjetnicima.

Organizacijom nagrade Milčik nastoji se stvoriti pozitivan kontekst oko hrabrosti mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identifikovati. Cilj formiranja nagrade je pružanje podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj savremenoj umjetničkoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da započne komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu.

Izložba će biti otvorena do kraja decembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније