Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

29. 11. 2022. 14:51   >>  14:49

KRALjEVSKO POZORIŠTE

"Đurković dao nemjerljiv doprinos razvoju Zetskog doma"

Kraljevsko pozorište "Zetski dom", s osjećajem velike tuge, poštovanja i zahvalnosti, oprašta se od nekadašnjeg direktora, kolege i prijatelja Ljubomira Đurkovića, istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore, dobitnika Trinaestojulske nagrade i jednog od najznačajnijih regionalnih dramskih pisaca.

Po motivima Đurkovićeve drame "Tobelija", u produkciji Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" prošle godine realizovana je predstava "Tobelija, mimikrija", u režiji Mirjane Medojević.

"Ljubomir Đurković posebno će biti upamćen po nemjerljivom doprinosu i reafirmaciji Kraljevskog pozorišta, dok je svojim stvaralaštvom ostavio neizbrisiv trag u pozorišnoj i književnoj sceni Crne Gore i šire", naglašavaju u ovoj kulturnoj instituciji.

Kako napominju, Ljubomir Đurković je rođen 13. novembra 1952. godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bio je direktor Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" na Cetinju i dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.

Napisao je drame: "Pisac porodične istorije", "Peti čin", "Petronije ili metuzalemi uživaju vječito proljeće", "Tobelija", "Otpad", "Presvlačenje", "Kasandra, klišeji", "Tiresijina laž" i "Medeja", koji su objavljeni i izvođeni u pozorištima, na televiziji i radiju.

Osim u Crnoj Gori, njegove drame su izvođene i u pozorištima u Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj.

Knjige drama Ljubomira Đurkovića štampane su kao posebna izdanja u Turskoj, Makedoniji i Sloveniji. Objavio je knjige poezije: "Polifemov plač" (1982), "Poslovi i dani" (1988), "Ipak, nešto se pomjera" (2008) i "Vseeno, nekaj se spreminja", sabrane pjesme na slovenačkom (2012). Osim na slovenački, pjesme su mu prevođene i na makedonski, rumunski, poljski i italijanski jezik.

Trinaestojulsku nagradu 2015. godine dobio je za dramsku trilogiju "Grci".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније