Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

29. 11. 2022. 13:32 >> 13:30

POTPISANI UGOVORI

Za 17 projekata zaštite kulturnih dobara 230.400 eura

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović potpisala je danas ugovore sa dobitnicima sredstava u sklopu Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu, kojim je podržano 17 projekata u vrijednosti 230.400 eura.

"Svjesni činjenice da bez materijalnih sredstava nije moguće ostvariti vidljive rezultate u ovoj oblasti, Ministarstvo kulture i medija se opredijelilo za kontinutet ulaganja u sve segmente zaštite i očuvanja kulturnih dobara", poručila je Vlaović.

Ona je pojasnila da je Program koncipiran u skladu sa principom ravnomjernog razvoja kulture, na teritoriji svih opština, na što ukazuju, između ostalih, i projekti kao što su: Srednjovjekovni grad i rudnik Brskovo u Mojkovcu, Ostataci manastira Samograd - Bijelo Polje, Crkva svetih apostola Petra i Pavla - Nikšić, tvrđave Herceg Novog, Manastir Ćelija Dobrska i Žabljak Crnojevića - Prijestonica Cetinje, Stari grad Ulcinj (obrušeni dio zidina), Most knjaza Danila na rijeci Mrtvici u Kolašinu i drugi, kao i nematerijalna kulturna dobra: Vještina izrade bihorskog ćilima i Vještina izrade čunova na Skadarskom jezeru.

Kako navode u saopštenju, Vlaović je podsjetila da Ministarstvo kulture od 2012. godine kroz godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara uspješno implementira projekte iz oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečke djelatnosti.

"Ovim Programom pruža se podrška, finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturne baštine Crne Gore, na šta nas i obavezuju brojna materijalna i nematerijalna kulturna dobra koja se nalaze teritoriji Crne Gore, a koja ukazuju na bogatu istoriju i tradiciju ovog prostora, na djelovanje različitih kultura koje su na ovom prostoru ostavile trag, počev od praistorije, pa nadalje", istakla je Vlaović.

U tom cilju, Ministarstvo kulture i medija će ubrzo preduzeti naredne korake za realizaciju aktivnosti na planiranju Programa zaštite za narednu godinu putem raspisivanja javnog konkursa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније