Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Бу. [ b92 ]

29. 11. 2022. 10:53 >> 10:53

29.NOVEMBRA 1922. U NIŠU

Čovjek koji je umio da se raduje, voli i našali: 100 godina od rođenja Duška Radovića

Čovjek koji je umio da se raduje, a o tome je pisao i govorio. Ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, koji mnogi i dan danas prate i poštuju.

 

Tog 29. novembra 1922. u Nišu rođen je Dušan Duško Radović. Zapamćen kao jedan od najvećih srpskih pjesnika i pisaca, danas bi napunio 100 godina. Duško Radović je bio srpski književnik, pisac, pjesnik, aforističar, novinar, urednik dječjih emisija na radiju i televiziji, dječjih časopisa i TV serija. Na ovaj dan bi imao tačno 100 godina, njegov duh i dalje ne vene jer se mi rado prisjećamo svega što je izrekao za života. Djela ovog autora prevođena su na sve značajnije svjetske jezike. Smatrao je da poezija treba da raduje, a ne da zbunjuje čitaoce. Prema djeci se odnosio s poštovanjem pružajući im zdrave, razumljive poruke koje daju mašti na volju. Jedna od njih je:

"Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira pa umije da se igra i raduje malim stvarima."
Umio je da se izrazi u svakoj prilici, a njegovi aforizmi su premda bili više i šaljive prirode,poput: "Žene koje su se dobro udale, jutros idu kolima na posao. Voze ih muževi koji su se loše oženili."

Takođe, pregršt lijepih ljubavnih citata je itekako uvijek imao veliku pažnju mnogih, koja ne jenjava ni dan danas.

"Volite se kada niste zajedno. To je prava ljubav. Ko umije da voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s kim je."
"Nema ljepše slike nego vidjeti dvije glave na jednom jastuku. Lijepo je čak i onda kad su se našle jer nisu imale drugi. Dobra je svaka muka koja nas povezuje, i loše je svako dobro koje nas razdvaja."

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija "Studio B", koji su kasnije objavljeni u tri knjige "Beograde dobro jutro". Bio je veliki ljubitelj fudbala i navijač FK Partizan.

Postao je noćna mora tadašnjeg režima zbog čega je njegova emisija, "Beograde, dobro jutro", ukinuta. Umro je 1984. godine, samo godinu dana nakon odlaska u penziju. Pred smrt je rekao: "Ko izbjegava da umre, taj je protiv progresa i ljepše budućnosti".

.Veliki jubilej 100 godina Duška Radovića biće obilježen u utorak, 29. novembra u 18 časova u Malom pozorištu "Duško Radović".

U okviru programa kojim će se obilježiti datum rođenja našeg velikana pisane reči učestvovaće Zorica Hadžić, Matija Bećković, Olja Bećković, Boris Miljković, Miloš Radović i Branislava Milunov. Specijalni gosti večeri biće Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov.

Povodom obilježavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, kompanija Mascom, koja već dugi niz godina izdaje njegova djela i štiti prava na njima, pripremila je obimnu monografiju 100 godina Duška Radovića posvećenu velikanu naše pisane riječi koja će ovom prilikom biti predstavljena u pozorištu koje nosi njegovo ime.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније