Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 11. 2022. 10:13 >> 10:11

VLAOVIĆ PORUČILA

Stvoren okvir za poboljšanje stanja u kulturnoj baštini

Crna Gora je stvorila ključni okvir za dalji proces poboljšanja stanja u kulturnoj baštini, a njena zaštita i očuvanje moraju predstavljati prioritet u koncipiranju savremenih kulturnih politika, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je, na panelu “Circle the Med” foruma na temu “Kulturna baština: Međunarodne, nacionalne i regionalne sinergije za zaštitu i očuvanje” koji je održan u Atini, kazala da je kulturna baština, kao skup materijalnih i nematerijalnih dostignuća, jedno od najznačajnih svjedočanstava bogatstva kulture i tradicije svakog naroda.

„Stoga, njena zaštita i očuvanje, moraju predstavljati prioritet u koncipiranju savremenih kulturnih politika. U takvim strategijama težište mora biti na usklađivanju standarda zaštite i očuvanja kulturnih dobara sa savremenim potrebama razvoja jednog društva“, istakla je ministarka.

Prema njenim riječima, neophodno se fokusirati na ostvarivanje balansa između konzervatorskih principa i modela i izazova koje donose ekonomski i naučno-tehnološki razvoj vremena u kojem živimo.

„U tom kontekstu, Ministarstvo kulture i medija, kroz višedecenijske napore, radilo je na unaprijeđenju i osavremenjavanju sistema zaštite kulturne baštine u Crnoj Gori. U saradnji sa međunarodnim ekspertima donijet je set zakona koji uspostavljaju efikasnije i na evropskim standardima bazirane mehanizme razvoja i zaštite u muzejskoj, bibliotečkoj i arhivskoj djelatnosti, ali i u sistemu zaštite kulturnih dobara“, podsjetila je Vlaović.

Na ovaj način, kako je pojasnila, uspostavljen je osnov za adekvatan razvoj kulturne baštine, njenu savremenu prezentaciju i očuvanje, uz poštovanje najvećih konzervatorskih principa i standarda.

„Pored normativnog usklađivanja s evropskim standardima, Crna Gora je prošla i kroz institucionalne refome, čime je stvoren ključni okvir za dalji proces poboljšanja stanja u kulturnoj baštini“, istakla je Vlaović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније