Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

24. 09. 2022. 14:42 >> 14:39

U BIBLOTECI "RADOSAV LjUMOVIĆ"

Autorsko veče Ruždije Rusa Sejdovića

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje autorsko veče Ruždije Rusa Sejdovića po nazivom "Im(presija) života", u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u ponedjeljak 26. septembra u 19 sati.

O njegovom stvaralaštvu govoriće akademik Zuvdija Hodžić i publicista i književni kritičar Vlatko Simunović. Moderatorka programa je Šejla Pepić.

Kako navode u kratkoj biografiji, Sejdović je rođen u Podgorici, a od 1988. godine živi i radi u Njemačkoj. Suosnivač je romske organizacije "Rom e.V. Köln", pripada timu koji je pokrenuo arhivsko-dokumentacioni centar, doprinio je prepoznatljivosti i popularnosti arhiva i biblioteke (RomBuK- Bildung und Kultur in Rome e.V.). Ova romska biblioteka sa arhivom jedna od najvećih u Evropi.

Uključen je u razne kulturne projekte koji se bave romskom književnošću i kulturnom baštinom romskog naroda. Član je međunarodnog Foruma za standardizaciju romskog jezika koji je oformljen decembra 2021. godine.

Piše na romskom jeziku. Objavio je više knjiga poezije, drame i proznih radova, od kojih tri knjige u izdanju JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Član je redakcije časopisa za kulturu, književnost i nauku KOD i redakcije romskog časopisa "Nevipe". Angažovan je kao prevodilac sa romskog. Radi kao pedagoški medijator sa romskom đecom uzrasta od petog do desetog razreda srednje škole.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније