Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

06. 09. 2022. 17:18   >>  17:29

PODGORIČKO KULTURNO LJETO U SEPTEMBRU

Predstave alternativnog teatra, izložbe, koncerti...

Septembarski program Podgoričkog kulturnog ljeta obilježiće zanimljiv i kvalitetan program. U toku je Festival internacionalnog alternativnog tetra (FIAT), koji će pod sloganom "Identitet" podsjetiti da su kultura, umjetnost i obrazovanje suština identiteta crnogorskog društva. Podgorička publika biće u prilici da do 12. septembra uživa u predstavama iz Francuske, Italije, Litvanije, Irana, Ujedinjenog kraljevstva, Slovenije, Poljske, Bosne i Hercegovine.

Danas 6. septembra, u 20 h u Modernoj galeriji Muzeji i galerije Podgorice, biće otvorena izložba "Još slika iz današnje šetnje" umjetnika Srđe Dragovića i Milene Vukoslavović. Izložba će biti otvorena do 10. oktobra.

Kako navode organizatori, od 8. do 11. septembra biće priređena Revija italijanskih filmova u Njegoševom parku, koju Sekretarijat za kulturu i sport realizuje s Ambasadom Italije u Podgorici i Italijanskim kulturnim centrom iz Beograda. Revije ovih filmskih projekcija biće prikazane u 20 h.

"Raznovrstan i žanrovski različit muzički program očekuje nas od 9. do 14. septembra, na različitim lokacijama u gradu. Koncert hrvatske umjetnice Ide Prester, biće organizovan 9. septembra u 21 sat u CKZ Ribnica, dok će koncert portugalskog sastava 'Albaluna' biti upriličen 12. septembra u 21 h na Ljetnjoj pozornici u Starooj Varoši. U okviru manifestacije 'Evropski dani jevrejske kulture', u utorak 13. septembra u 20h, na Trgu nezavisnosti biće priređen koncert 'Dafne Levi i benda' iz Izraela, a 14. septembra u 20 h u dvorištu Kuslevove kuće koncert 'Slaven Ljujić 4tet'", navodi se u saopštenju.

Izložba "Retrospektiva" Vladimira Dunjića, biće otvorena 15. septembra u 20 h u Modernoj galeriji u Podgorici, dok će 20. septembra u 19h, u galeriji "Risto Stijović" posjetioci imati priliku da pogledaju izložbu "Logosinteza" umjetnice Jelene Pavićević.

Od 16. do 18. septembra biće održan IX Međunarodni festival lutkarstva, u KIC-u "Budo Tomović", a od 19. do 25. septembra, a za ljubitelje sedme umjetnosti biće organizovan Džada Film Fest koji će i ove godine predstaviti sjajna filmska ostvarenja.

Koncert poznate umjetnice Marine Perazić biće upriličen 21. septembra u 21 h u CKZ Ribnica. Pozorišni komad "Bez portfelja" biće izveden 22. septembra u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji poznatog crnogorskog reditelja Branislava Mićunovića.

23. i 24. septembar rezervisani su za prvi Regionalni LEZ/BI/TRANS/QUEER Festival "Biza", koji će kroz razne aktivnosti, kao što su panel diskusije, kreativne radionice, umjetnički program govoriti o ljudskim pravima i položaju žena u društvenoj zajednici.

Program festivala donosi aktivnosti poput panel diskusija i razgovora koji su u saglasju sa trenutnom situacijom kada govorimo o ljudskim pravima i politikama u Crnoj Gori i državama regiona, informativnih i kreativnih radionica koje će imati za cilj da pruže odgovor na izazove koje smo prepoznale kao goruće, izložbe i muzičkog programa koji će fokus staviti na umjetnicama iz regiona, a posebno umjetnicama iz LBTQ zajednice.

Predstava "Ifigenija" rađena po Euripidovoj "Ifigeniji u Aulidi" u režiji Zorana Rakočevića, biće izvedena 24. septembra u 20 časova u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović".

Podgoričko kulturno ljeto zatvoriće dugoočekivani koncert hrvatskog muzičara Damira Urbana, 25. septembra u 21 h na Trgu nezavisnosti.

"Podsjećamo, manifestacija je počela 3. juna, a tokom četiri mjeseca realizovano je više od 70 programa, što Podgoricu u pravom smislu čini centrom kulturnih zbivanja u Crnoj Gori", navode us aopštenju Sekretarijata za kulturu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније