Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

T.G.

15. 08. 2022. 14:03 >> 14:00

NA LJETNJOJ POZORNICI

Miloš Karadaglić i Avi Avital sjutra na Barskom ljetopisu

Koncert jednog od najpoznatijih svjetskih gitarista Miloša Karadaglića i mandoliniste Avi Avitala biće održan sjutra na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru, od 21h, u sklopu muzičke selekcije 35. Barskog ljetopisa.

U sazvučju gitare i mandoline, ovaj već uigrani dvojac, publici će se predstaviti djelima koja potpisuju Johann Sebastian Bach, Manuel de Falla, Philip Glass i Mathias Duplessy.

Karadaglićev i Avitalov prvi nastup na Ljetopisu, i u Baru uopšte, organizuje se u saradnji Barskog ljetopisa i Međunarodnog festivala KotorArt.

Miloš Karadaglić, vodeći klasični gitarista svoje generacije, posebnu pažnju u svijetu privukao je debitantskim albumom The Guitar 2011. godine. Gitaru je počeo da uči sa osam godina, a sa šesnaest je upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Nastupao je u nekim od najvažnijih koncertnih dvorana i na velikim festivalima širom svijeta, dok je kontinuirano bio na vrhu muzičkih lista sa svojim najprodavanijim snimcima.

Jedan od vrhunaca tog perioda bio je njegov solo gitaristički recital u Royal Albert Hall-u, koji je bio prvi te vrste i veoma hvaljen od strane kritičara. Vratio se u Royal Albert 1. juna 2022.
Izdao je ukupno šest studijskih albuma: Mediterraneo, Latino, Aranjuez, Blackbird, Sound of Silence, a na posljednjem The Moon and the Forest našli su se koncerti koji su specijalno pisani za njega i koji pomjeraju granice mogućeg kada je u pitanju repertoar za gitaru i orkestar.

Tokom protekle decenije, popularnost instrumenta je eksplodirala zahvaljujući Miloševom pionirskom pristupu. Ambiciozni gitaristi mogu da uče od njega kroz Schott-ovu seriju ,,Play Guitar with Miloš“, a godine 2016. BBC Music Magazine ga je uvrstio na svoju listu „Šest najboljih klasičnih gitarista prošlog vijeka“.

Miloš Karadaglić živi u Londonu i svira na gitari Grega Smallmana iz 2007. godine.

Prvi solista na mandolini koji je nominovan za klasični Gremi, Avi Avital upoređivan je sa Andres Segovi-om zbog svog šampionskog upravljanja instrumentom i nevjerovatne virtuoznosti.

Avital je počeo da uči mandolinu sa osam godina i ubrzo se pridružio cvjetajućem omladinskom orkestru mandolina koji je osnovao i vodio njegov učitelj, violinista ruskog porekla Simcha Nathanson.

Studirao je na Jerusalimskoj muzičkoj akademiji i Konzervatorijumu Cesare Pollini u Padovi.

Između ostalog, nastupao je sa Simfonijskim orkestrom BBC-ja, Čikaškim simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Drezdenskom filharmonijom, Residentie orkestrom, Detroit simfonijom, a redovno je prisutan i na festivalima kao što su su Aspen, Salzburg, Tanglewood, Spoleto, Ravenna, MISA Shanghai, Cheltenham i Verbier.

Za njega je napisano više od 100 kompozicija, a kao ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophon-a, za tu producentsku kuću je snimio pet albuma, od kojih je poslednji solo album Bach iz 2019. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније