Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

08. 08. 2022. 08:33 >> 08:30

OTVOREN SINOĆ

Festival "Korifej" u znaku podrške nezavisnoj produkciji i Ukrajini

Međunarodni festival alternativnog teatra “Korifej” otvoren je sinoć u Nacionalnom parku “Biogradska gora”. Narednih sedamnaest dana posjetioci će moći da pogledaju 20 predstava iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovačke, Poljske i Litvanije.

Program ovogodišnjeg festivala “Korifej” čine predstave nezavisnih produkcija i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Iako je “Korifej” sve značajniji u kulturnoj i turističkoj ponudi Crne Gore, umjetnički direktor festivala Zoran Rakočević uočava da se odnos države prema nezavisnoj pozorišnoj produkciji ne mijenja.

“Mislim da je prepuštena sama sebi nezavisna produkcija i da zavisi bukvalno od sopstvene vrste snalaženja. Sad to ne bi ni bilo čudno, nije nezavisna produkcija institucionalizovana da ima ono što bi trebalo da ima kao jedna utemeljena pozorišna kuća, ali prosto ne postoji nijedna vrsta plana, niti programa na koji bi mogli kao nezavisna produkcija da se oslonimo”, kazao je umjetnički direktor festivala “Korifej” Zoran Rakočević.

Iz Ministarstva kulture i medija kažu međutim, da festival “Korifej” vide kao pouzdanog partnera u isticanju bogatog kulturnog nasljeđa sjevera Crne Gore.

“Uvidom u dosadašnje trajanje ‘Korifeja’, čitajući imena glumaca, reditelja, pozorišnih trupa, otkriva se skup kreativnosti, misli, profesionalizma i tehničke izvrsnosti na koje možemo biti ponosni i koje moramo čuvati”, smatra savjetnik u Ministarstvu kulture i medija Petar Kovačević.

Slogan ovogodišnjeg festivala “Korifej” je “U kraju” kojim organizatori žele da skrenu pažnju na nezavisnu produkciju koja je često nezapažena, ali i asocijativno pruže podršku ratom zahvaćenoj Ukrajini. Na otvaranju festivala nastupio je ansambl “Muzička uspomena” iz Harkova.

“Izuzetno sam zahvalan što ste ovaj festival posvetili Ukrajini, zemlji koja se bori za našu i vašu slobodu”, kazao je ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Herasimenko.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније