Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

04. 08. 2022. 10:11   >>  10:12

KOMPOZITOR TOMISLAV OLIVER

Kotor kao inspiracija suživota i multikonfesionalnosti

U Samostanskom kompleksu crkve Sv. Nikola na Prčanju, Festivalu KotorArt Don Brankovim danima muzike gostovao je hrvatski kompozitor i muzikolog Tomislav Oliver, koji u okviru projekta #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu, boravi u Kotoru kako bi saznao više o kulturi grada i okruženja. 

Time inspirisan, Oliver je napisao kompoziciju.

U razgovoru sa moderatorom večeri Borisom Markovićem, kompozitior je otkrio da je multikonfesionalnost tema kompozicije, koju upravo stvara.

Publika je, takođe, imala priliku da se upozna sa djelima Tomislava Olivera, autorom kamerne I simfonijske muzike, muzike za eksperimentalne filmove, balet, savremeni ples i elektronsku muziku.

"Jedan je od dvanaest kompozitora koji učestvuju u pomenutom projektu kulturne saradnje, koji vodi Međunarodni festival KotorArt u partnerstvu sa značajnim festivalima umjetnosti u regionu, podržan od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa. Svaki kompozitor napisaće novu kompoziciju inspirisanu lokalnom i evropskom kulturnom baštinom, a ovih dvanaest novih kompozicija biće izvedene tokom velikog finala projekta 2023. godine, u okviru festivalske turneje, koja će kompozitore, nove kompozicije, kao i perspektivne mlade muzičare iz regiona predstaviti širom Zapadnog Balkana", saopšteno je iz KotorArt-a.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta se održava u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније