Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Dragana Šćepanović Vlahović, TVCG ]

06. 08. 2022. 08:24 >> 08:22

U KOLAŠINU

Nakon likovne kolonije izložba 40 radova

U Kolašinu je na glavnom gradskom trgu upriličena izložba radova nastalih u okviru “Kolašinske likovne kolonije” koja je ove godine imala međunaroni karakter. Posjetioci su mogli vidjeti oko 40 radova koji su rađeni u slikarskoj i vajarskoj tehnici. Organizator tog događaja je Centar za kulturu Kolašin, a finansirala ga je Opština Kolašin.

Nakon 10-ak dana rada i stvaranja u Kolašinu umjetnici iz svih krajeva Crne Gore, ali i iz inostranstva predstavili su radove lokalnoj publici i turistima.

Umjetnici su bili izuzetno nadahnuti pa je stvoreno oko 40 radova koji su rađeni različitim tehnikama. Učesnici kolonije kažu da su veoma su zadovoljni gostoprimstvom, druženjem i kvalitetom umjetničkih djela koja su nastala.

„Kada su me pozvali bio sam skeptik da neko može za sedam dana da napravi ovoliki broj radova, a što je još važno ovoliko kvalitetnih radova. Više sam nego zadovoljan. Ja sam se predstavio sa jednim radom u željezu”, kazao je za TVCG Željko Reljić, akademski vajar

„Dolazim iz Moskve već 10-ak godina živim u Crnoj Gori. Završio sam likovnu akademiju na Cetinju slikarsvo. U Kolašinu sam uradio četiri rada - ulje na platnu. U Kolašinu sam bio mnogo puta dolazim zimi na skijanje i mnogo su nas dobro dočekali”, navodi akademski slikar Konstantin Tadoraško.

Aleksandra Božović, akademska slikarka kaže da je prvi put u Kolašinu.

“Odradila sam dvije slike i najviše mi se kod Kolašina svidjela njegova jednostavnost, arhitektura koja je predivna. Osjeća se duh prošlih vremena to je čak uzbudljivo i veoma inspirativno. Nadam se da ću i sljedeće godine biti učesnica ove kolonije”, navela je Božović.

Otvarajući izložbu predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović kazala je da je privilegija, ali i obaveza da se ulaže u kulturu i umjetnost, te da je grad bez kulture i umjetnosti grad bez ljudi i budućnosti. Ističe da je ulaganje u ove oblasti u vrhu prioriteta lokalne samouprave.

“Zato je večerašnja izložba izuzetna prilika da vam iskažemo zahvalnost što afirmišete naš kraj i najbolje među nama. Što inspirisani prirodnim ljepotama Kolašina pokrećete stvaralački duh i stvarate djela značajne estetske i umjetničke vrijednosti, što jačate kulturne veze našeg grada i što ispisujete nove stranice naše kulture i tradicije”, navela je Šćepanović.

Organizatori ovog događaja su veoma zadovoljni krajnjim rezultatom, vjeruju da je kolonija u Kolašinu odskočna daska u promovisanju likovne i vajarske umjetnosti u gradu i da će pomoći u pozicioniranju Kolašina kao kulturne turističke destinacije.

“Ove godine Kolašin je ugostio značajan broj umjetnika čije su likovne poetike prepoznatljive i dokazane. Učesnici su Željko Reljić, Abaz Dizdarević, Ljubodrag Mrdović, Bato Mašković, Radun Marsenić, Mladen Blažević, Vildana Kilijan, Jelena Pavićević, Hana Mirkov, Mirko Dragović, Konstantin Tadoraško, Darko Karadžić, Milutin Kasom, Sandra Đurbuzović, Dragana Marić, Aleksandra Božović, Isidora Sarić. Domaćin kolonije bio je vajar Zoran Obrenović”, kazala je direktorica Centra za kulturu Kolašin Gorica Ilinčić.

Prema riječima direktorice Centra za kulturu djela nastala u okviru Kolašinske likovne kolonije čuvaće se u legatu Zavičajnog muzeja.

U okviru izložbe upriličen je muzički program, a publici se predstavila mlada gitaristkinja Nađa Begović koja je ućestvovala i pobijedila na više državnih i internacionalnih takmičenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније